Maak jij het nog voldoende mee dat je in de flow bent? 9 tips die je al een eind op weg helpen.

De fijnste ervaringen en momenten in mijn leven hebben vaak te maken met in de “flow” zijn. Je kan flow omschrijven als een moment van activiteiten van een hoog niveau waarbij we al onze talenten kunnen inzetten. Het zijn momenten waarbij je de rijkdom als het ware voelt stromen en je helemaal focust op het hier en nu, zonder je te laten afleiden door storende gedachten of gevoelens. Zelf vind ik die momenten ZALIG. Ik ervaar ik ze als zeer waardevolle geschenkjes van het leven aan mijn adres. 

Waarom zeg ik geschenkjes? Omdat ik ook besef dat je die momenten niet zomaar kan afdwingen. Maar je kan wél de weg vrijmaken, je kan ervoor zorgen dat de kans dat dit je overvalt maximaal is. 

Ik vergelijk het een beetje met studeren voor een examen: als je alle leerstof doorploegt en verwerkt is de kans erg klein dat je pech hebt met je vragen. Wanneer ik net als mijn medestudenten er op gokte om bv tweederde van mijn cursus goed te studeren, kon ik er donder op zeggen dat ik een vraag kreeg uit het andere derde dat ik niet studeerde. 

Na twee keer zo te falen, besloot ik om mijn strategie op geluk te herzien: ik zou niet wachten tot het manna toevallig uit de hemel in mijn schoot viel, ik zou de voorwaarde creëren waarbij ik dit maximaal kon afdwingen. Vanaf dan gingen mijn resultaten verhoudingsgewijs steeds meer de hoogte in. Ik liet me niet meer verleiden door “gok strategieën” en de stress de erbij hoorde maar stak mijn tijd en energie gewoon in effectief studeren.

In mijn leven ontdekte ik dat het met flow een beetje is als met het afleggen van een examen: je vergroot je kansen beduidend wanneer je ook de juiste voorwaarden creëert!

Mensen die leiderschap uitstralen, hebben dit niet toevallig verworven. Natuurlijk is er zoiets als “het leven dat je kan meezitten” maar tegelijkertijd heb je ook zelf in de hand hoe je wel of niet leert van meevallers of tegenslagen. Leiderschap heeft vooral te maken met goed afgestemd zijn op de situatie waarin je je bevindt, rekening houdend met de wijsheid van je eigen systeem.

Het is als met de wagen rijden in druk verkeer: je hebt zowel binnen in de wagen als buiten alles in het vizier en voelt onmiddellijk wanneer je moet bijsturen. Als onervaren chauffeur kan dit veel stress geven maar geleidelijk aan leer je afstemmen in vertrouwen op je ervaring en waarneming. You learn to be the flow!

Hoe kan je als mens of/en als leidinggevende de flow maximaal mogelijk maken?

  1. Vind je eigen doel en zet je er voor in, dan hoef je niet stuurloos rond te dobberen
  2. Laat je niet afleiden door meningen van mensen die niet hetzelfde doel delen (de beste stuurlui staan echt niet aan wal!): je volgt toch ook niet eender welk chauffeur op de baan? 
  3. Gebruik je gezond verstand: als alle parameters tegen zitten ga dan niet als een spookrijder je ondergang tegemoet
  4. Verzamel de moed om in een situatie te gaan staan en volg je gut feeling: verlaat de platgetreden paden af en toe en leer rijden op moeilijk toegankelijk terrein, soms ligt daar jouw schat! Toon lef en hou vol.
  5. Zoek de juiste tochtgenoten: ga op pad met mensen van wie je energie krijgt en van wie je elkaars slipstream als hefboom kan gebruiken
  6. Onderhoud je eigen systeem goed: rommel regelmatig op zodat belastende dynamieken uitgeklaard worden en energiegevers weer in de spotlight komen te staan
  7. Stap af en toe even uit de stroom en overschouw in alle rust je weg: stuur bij waar nodig en waardeer vooral de stappen die in de goede richting waren.
  8. Vraag hulp als je die nodig hebt: ik kan in mijn eentje ook geen platte band vervangen!
  9. Als je ook flow wil ervaren op erg eisend terrein: school je regelmatig bij en oefen op plaatsen waar het veilig is. Neem bvb een kijkje op ons aanbod :-)