Baas in eigen hoofd of is perfectionisme de leider en jij de lijder?

waves.jpg

Verhoog de vaardigheid en veerkracht van jouw ondernemende geest!

‘Baas in eigen hoofd' betekent niet dat je altijd maximaal presteert maar wel dat je leert surfen op de golven van het leven. Je kan leren bij welke soort golven je systeem in een kramp schiet, wanneer de zee veilig is om even te rusten en uit te wiegen, op welke momenten het goed is om te oefenen en wanneer het nodig is dat je met volle focus en evenwicht de golven tegemoet treedt.

Ik durf stellen dat ondernemende geesten bewust of onbewust werken aan het ontwikkelen van de wijsheid om te weten wanneer je welke vaardigheid (vechten of vluchten, rusten, wiegen, oefenen, evenwicht en focus) moet inzetten. Op je doel afgaan vraagt focus en evenwicht, het vraagt doorzetting en kracht om resultaat te behalen. Dit is de naar buiten gerichte energie. Wanneer je voelt dat de focus en de kracht verminderen, is het wijs om rustigere oorden op te zoeken zodat je kan bekomen en bijtanken. Dit is een meer naar binnen gerichte beweging. De dynamiek van beide bewegingen zijn noodzakelijk om bezield te kunnen blijven leven.

Zo had ik gisteren gepland om een nieuwsbrief te schrijven maar voelde dat alles in en rond mij vroeg voor een ander soort betrokkenheid. Ik was erg moe van dagen voordien met evenwicht en focus grote golven tegemoet te treden. Als ik koppig zou doorgaan, zou ik me depressief gaan voelen omdat ik geen inspiratie meer voelde, in het slechtste geval zou ik me zelfs kunnen gaan afvragen of het wel zin heeft om mij hiervoor in te spannen. Gelukkig voelde ik de wijsheid om naar kalme wateren te gaan en een beetje uit te wiegen. Zo gaf ik mezelf mijn veerkracht terug. Ik voelde dat ik nood had aan een beetje meer afstand en even ongedwongen genieten. In plaats van naar mijn bureau te stappen, stapte ik naar de keuken en genoot van het bereiden van een lekkere maaltijd voor heel mijn gezin. Ook dat deed deugd en gaf mij geluk! Ik voedde niet enkel mijn gezin maar ook mijn ziel.

Wanneer je in staat bent om de beweging naar buiten af te wisselen met de beweging naar binnen, geef je als ondernemende geest letterlijk zuurstof aan je systeem. Geluk is geen pilletje in een potje maar de vaardigheid om flexibel te bewegen in functie van wat nodig is. De weg naar flow ontstaat wanneer we de tijd nemen om de ziel te voeden en vanuit die kracht een resultaat willen neerzetten in de wereld. Kortom, wanneer je de beweging maakt van vinken naar vonken, voed je je ondernemende geest met spirit en ga je herleven.

Het verschil tussen flow en perfectionisme zit hem in de innerlijke dwang. 

Wanneer het perfectionisme het van je overneemt, ben je zo gespannen op het resultaat naar buiten dat er geen vrijheid meer is om de beweging naar binnen te maken en om je ziel te voeden. Je geraakt er per definitie erg uitgeput van. Perfectionisme is bij velen het hardnekkigste stemmetje in ons hoofd dat ons eigen verlangen kan overroepen. Het ontstaat wanneer het beredenerende en prestatiegerichte brien het intuïtieve en emotionele brein van haar plaats gaat duwen. Dit begint reeds wanneer het bezielde, vrije kind wordt ondergesneeuwd door resultaats- en prestatiedrang.

Het goede nieuws is dat je vanuit het versterken van je innerlijk leiderschap geleidelijk aan de regie over je eigen leven kan herwinnen. 

Zo was ik zelf een kampioen in uitstelgedrag dat mij geweldig kon uitputten omdat ik in mijn hoofd mijzelf constant verweet dat ik iets aan het uitstellen was zonder dat dit leidde tot actie! Door mijn perfectionisme aan te kijken en mijn innerlijk leiderschap te versterken ben ik veel ondernemender en dat is heerlijk. Niet alleen voor mezelf maar ook voor de mensen rondom mij en voor mijn zaak.

Herken je jezelf in enkele of meerdere van volgende kenmerken?

 1. Je zoekt voortdurend naar de goedkeuring van anderen
 2. Je legt de lat zeer hoog
 3. Je betrapt jezelf soms op een erg uitgesproken oordeel over wat anderen niet goed (genoeg) doen.
 4. Jij bent haast nooit tevreden over je prestatie en kan je niet inbeelden dat anderen dat wel zijn.
 5. Je vindt geen rust voor je de dingen onder controle hebt
 6. Je hoofd is altijd vol met piekerende en kritische stemmen
 7. Je stelt dingen uit en dat voelt dan ook weer slecht
 8. Je ervaart veel stress wanneer je keuzes moet maken
 9. Je neemt meer verantwoordelijkheid dan de situatie vraagt, daardoor kunnen anderen rustig en ontspannen aanwezig zijn
 10. Je geeft niet op en je gaat soms echt over je grenzen, tot de uitputting volgt
 11. Vaak ontwikkelen zich angsten (paniek-aanvallen), depressieve gevoelens, dwangmatig gedrag of een burn-out

Wil jij ook graag meer baas worden in je eigen hoofd en het gedreun van het perfectionisme wat verminderen zodat je weer rust én sturing vindt? Dan is dit een ‘perfecte’ dag voor jou!

Hou je meer van de intimiteit van een één op één ontmoeting, dan is loopbaanbegeleidingmeer geschikt voor jou!