Als koppel samen ondernemen: je moét investeren in relationele vaardigheden en dat is juist de meerwaarde!

Het is als ondernemend koppel erg inspirerend en motiverend om een zaak goed en stevig uit te bouwen. Je zet elkaars know how in en motiveert elkaar om net dat tikkeltje extra te doen. En dat  onderscheidt jullie van andere ondernemers: 1+1=3. Geweldig om samen concepten uit te werken, te starten vanuit een gemeenschappelijke droom (of toch bijna gemeenschappelijk), om de markt te onderzoeken en inspiratie te gaan vinden door andere zaken te bezoeken en daar dan toch jullie eigen ding mee gaan doen. Zalig is deze fase van samen dromen en plannen. Ik durf zeggen dat ik er een beetje verlekkerd op ben. Soms doen mijn man en ik het gewoon voor de fun en onze kinderen beginnen dan al te lachen van "A ja, jullie gaan weer een zaak beginnen. Neem ons niet kwalijk dat wij eerst willen zien en dan pas zullen geloven." We kunnen er samen hartelijk om lachen ondertussen. Maar ze weten ook dat we het soms wél wagen om nog eens een extra zaak open te doen!

En dan is het alle hens aan dek! De fase van plannen naar doen zuigt veel energie op. De handen moeten uit de mauwen en er is tijdsdruk en financiële alertheid nodig. Dan zijn de dagen lang en de nachten kort, zitten we vol energie en daadkracht en wordt er hyper efficiënt georganiseerd. Alleen, in deze doe-fase komen ook de meningsverschillen naar voor, verschillen in aanpak en behoefte komen boven drijven! Wat verwacht ieder bv van de aan te kopen systemen? Hoe de inrichting van het kantoor, de zaak of de web-site afstemmen op de efficiëntie? Hoe de werkprocessen ergonomisch ondersteunen en de rendabiliteit optimaal bewaken? En nog zoveel meer uitdagingen die op een bepaald moment een zeer concrete invulling moeten krijgen. Anders komt de onderneming gewoon niet uit de startblokken! 

Zo koester ik herinneringen aan hoe we ondanks de tijdsdruk toch telkens weer tijd namen (al was dat soms ook met de verfborstel in de hand of samen in de auto onderweg naar een mogelijke leverancier maar altijd gekoppeld aan iets van praktisch nut :-) om aandacht te hebben voor ieders bezorgdheid en bezwaar bij een bepaalde keuze en hoe we daardoor ook telkens tot betere besluiten en uitkomsten komen.

De kracht van onze complementariteit hadden we ontdekt toen ik mee in de zaak stapte die mijn man reeds 20 jaar alleen runde. Hij kende de zaak en de klanten door en door en ik was vanuit mijn jaren als directeur van een niet-gesubsidieerde organisatie vertrouwd met efficiënte bedrijfsvoering en personeelsbeleid. Als trainer en coach van leidinggevenden kende ik ook de vele valkuilen. Door samen enkele vitale processen en structuren kritisch te bekijken konden we een enorme efficiëntie boost creëren die zich ook in de zakencijfers liet voelen. Er kwam ruimte om te investeren en te groeien (vandaar dat we ook steeds wakker bleven voor opportuniteiten en nieuwe zaken startten :-) 

Wanneer we onze nieuwe zaak openden, hadden we ook een team klaar te stomen om samen met ons het beste van zichzelf te geven. En ook daarin blijkt de kracht van complementariteit. Waar mijn man veel ruimte laat voor eigen inbreng en creativiteit, heb ik graag een beetje controle en geef ik graag concrete sturing. We gaan ook elk met onze eigen radar problemen spotten in de zaak. De algemene sfeer en authenticiteit worden sneller door mijn man opgepikt en bijgestuurd terwijl de efficiëntie en de persoonlijke en team dynamieken bij mij sterk in het oog springen. 

En zo kan ik nog heel veel opsommen van waar je als ondernemend koppel samen voor staat. Maar dat houden jullie te goed voor een volgende keer! Wat ik hier wél al zeker wil meegeven als grootste kracht is hoe je door samen te ondernemen wel moét investeren in relationele vaardigheden en verschil leert weten te waarderen. Anders loopt je onderneming stroef en dat merk je snel in de portemonnee en in de problemen die ontstaan. Ik besef nu meer dan ooit hoe mijn man eigenschappen heeft die ik niet heb en die een enorme verrijking zijn in onze zaak en in ons leven als partners en als gezin. Ik hoop stiekem dat hij ook zo over mijn kwaliteiten denkt :-)

Wil je zelf als ondernemend koppel ook graag je ervaring delen? Denk je er als koppel aan om samen te gaan ondernemen? Ben je samen al een eind onderweg en wil je je groeipotentieel aanwakkeren? Herken je het stroef lopen en wil je hier wat aan doen?

Kom naar ons EERSTE GROEILABO VOOR ONDERNEMENDE KOPPELS: dinsdag 11 september om  19u: info vind je hier

Wil je graag eens een vrijblijvend gesprek al ondernemend koppel om te ontdekken wat jullie kan helpen om te groeien? Klik hier