Wat heeft Brio met Tango te maken?

“Brio” trok al jaren mijn aandacht als kandidaat naam voor mijn eigen zaak. En ik heb geleerd om dingen die mij niet loslaten ernstig te nemen in mijn leven. Dus ik ging brouwen met Brio. Het begon als afkorting: Bureau voor Relatie, Inspiratie en Ontwikkeling maar gaandeweg werd ik meer verliefd op Brio als evocatie voor wat stroomt, vurigheid heeft, zichzelf oprekt tot uitmuntendheid. We zitten dan dicht bij waar het in de muziek voor staat.

Con brio is een Italiaanse muziekterm die aangeeft dat een stuk of passage uitgevoerd dient te worden op een levendige manier. De term wordt naar het Nederlands vertaald als met vuur, als levendig of als met energie. Con Brio is de dynamiek van het naar buiten gaan, open bloeien. zelfonderzoek. Het ademt beweging, als onderdeel van een continuüm, van een organisch proces dat zich afspeelt tussen binnen en buiten, tussen oorsprong en bestemming, tussen dromen en realiseren, tussen loslaten en opnieuw geboren worden.

Vanuit deze betekenis vond ik het erg spannend om Brio als naam te verhelderen voor mijn klanten. Onzekere stemmetjes in mij deden mij geloven dat het professioneler klinkt om te zeggen dat je een Bureau hebt ter bevordering van Relaties, Inspiratie en Ontwikkeling. 

En natuurlijk staat Brio daar ook voor maar diep vanbinnen klinkt mijn verhaal met Brio minder zakelijk dan levendig: het wil vooral helder maken hoe ik vanuit mijn eigen “brio” werk als inspirator, stimulator en ontwikkelaar van mensen en organisaties. 

Brio verwoordt voor mij hoe ik niet kan werken vanuit een model maar vertrek vanuit het leven gevende proces dat zich aandient, als we er aandacht voor hebben. Als procesbegeleider ga ik immers erg uit van de innerlijke kracht van mensen en organisaties en slaag ik er in om hen in beweging te krijgen. En dan gebeuren er prachtige dingen! 

Werken wordt dan als samen Tango dansen con brio waarbij het voortdurende afstemmen de dans haar gratie geeft. Voor mij is tangodansen een hobby en tegelijkertijd een geweldige manier voor living learning. Of de tangodans nu melancholisch of energiek is in haar dynamiek, de beweging komt van binnen uit en krijgt daar haar richting voor de volgende stap. Vanuit de autonomie, het verankerd zijn in je eigen as gaat een danskoppel een gemeenschappelijke as creëren waardoor er een enorm krachtig en inspirerend samenspel ontstaat. Net zoals tussen mensen in organisaties.

En ook hier is er een enorm verschil tussen het ballroom dansen volgens een strakke choreografie (cf. werken vanuit een model) of het salondansen waarbij de dans ontstaat in respect voor op en als antwoord de danspartner, de ruimte, de muziek en het verlangen naar uitdrukking van een innerlijke schoonheid en ziel (cf. werken vanuit dat wat zich aandient en ontwikkeld wil worden). 

Vermoedelijk heeft zelfs de opmars van Tango te maken met de onzekere en jachtige tijd waarin we leven en het hardeen wispelturige economische klimaat. Zo biedt Brio net als tango een schuilplaats waar intimiteit en emoties kunnen worden doorleefd en waar je vanuit het contact met je eigen as en ziel de wereld tegemoet gaat en je eigen unieke dans danst.

 

In Afrika heet faalangst schitterangst

Vrijdag volgde ik bij Ann Van Riet een training over faalangst en uitstelgedrag bij ondernemers. Nooit beseft dat dit thema zo dicht op mijn eigen vel zou komen! Als ondernemer ondersteun ik met Brio mensen die (eigen) baas zijn in de ontwikkeling van hun leiderschap. Ik werk voor die leiders die vanuit hun innerlijke bestemming mee willen bouwen aan een betere wereld en wendbaar de uitdagingen van vandaag en morgen willen aangaan. 

Als Ann mij vraagt om mijn ultieme droom te benoemen, kan ik dat snel helder krijgen: Ik zou het fantastisch vinden als de leiders die ik in de Mechelse regio of elders samenbreng binnen een traject rond visionair leiderschap, elkaar gaan inspireren tot nieuwe en creatieve mogelijkheden waar ze alleen nooit toegekomen zouden zijn. Dat ze vanuit hun hart en ziel dicht bij de bron komen waar nieuwe inzichten opborrelen en de energie voelen om die inzichten te vertalen in vruchtbare, visionaire projecten.

‘Wat is dan je eerste kleine stap die je zou kunnen zetten om deze droom te realiseren?’, is Ann haar volgende vraag. Ik voel al onmiddellijk dat ik het warm krijg van deze vraag. In mijn hoofd flitsen de blokkerende gedachten heen en weer. -‘Euhm, misschien een artikeltje schrijven waarin ik kenbaar maak dat ik rond leiderschap werk en welke missie ik daar bij heb’-. Olala, daar is de grote faalangst-kater: -‘Veerle, als je jezelf uitdrukt in een bepaalde richting zet je jezelf vast en het moet dus van de eerste keer goed zijn. Je mag het niet verprutsen want het is het uur van de waarheid’-. 

Ik merk hoe ik mezelf meteen vastzet in mijn eigen perfectionisme en hoe alle energie uit mij wegzakt. Een hoop bezwaren zorgen ervoor dat ik de eerste stap op weg naar mijn droom toch nog niet zet. -Een blog artikel moet immers meteen raak zijn, moet mijn bekwaamheid minstens impliciet kenbaar maken, moet dejuiste mensen aanspreken opdat ze nieuwsgierig worden naar mijn begeleidingstrajecten’- . Enzo raast het maar door. 

Zo zit ik voor ik het weet zelf op de stoel van de klant die ik wil begeleiden. Of hoe ook voor mij de weg zich maar vormt onder mijn eigen stappende voeten. Aanwezig bij de angst komt tegelijkertijd ook ruimte voor een ander luikend gevoel. Er komt een druppel van vertrouwen rond hoe ook ik met kleine, stevige stapjes mijn eigen helder pad mag en kan creëren. 

Mijn rugzak zit goed volgeladen met veel kennis en ervaring, daar kan ik prat op gaan. De route die ik nu wil stappen, is weg van het veilige vertrouwde pad maar ingegeven vanuit mijn eigen diep doorvoelde innerlijke bestemming. En ergens diep vanbinnen voelt dat schitterend.

Ik groet jullie hartelijk,

Veerle

veerle@brio.works

www.brio.works