Wat is Levende-Systeemtheorie & hoe kan Whole Intelligence ons in het leven vooruit helpen?

Wat is Levende-Systeemtheorie & hoe kan Whole Intelligence ons in het leven vooruit helpen?

Vorig jaar zat ik op vrouwendag in mijn zonnig zetelhoekje het boek Actieve Hoop van Joanne Macy te herlezen. Als lid van de School of Thinking (VUB) hadden we de opdracht gekregen om een ‘beautiful mind’ voor te stellen aan de groep. Haar werk dat zij ‘De grote ommekeer’ noemt gaat uit van de Levende-Syteemtheorie. Het is voor mij al jaren een zienswijze die mij helpt om dieper inzicht te krijgen in mijn eigen observaties en ervaringen. Het hielp me om de kaders van de Gestaltherapie en het systemisch (opstellings)werk te integreren en om mijn enthousiasme voor generatieve dialogen en de recentere ontwikkelingen in de theorieën rond duurzame organisatie ontwikkeling met elkaar te kunnen verbinden. In deze blog leg ik alvast even de basisprincipes uit, wie weet is mijn enthousiasme besmettelijk. Daarna koppel ik oven nog even door naar het belang van Whole Intelligence om de inzichten goed in de praktijk te ondersteunen.

Ken jij de weg van ploeteren naar plezier of naar plezierig ploeteren?

Van ploeteren naar plezier of plezierig ploeteren, hoe doe je dat? Door in te zetten op je eigen ontwikkeling en je leiderschap! Voor mij zit eigen leiderschap vooral in het lef om sturing te geven aan je leven of werk vanuit wat er aan je trekt als je goed leert luisteren. Het gaat erom dat te doen waardoor je het gevoel krijgt een zinvol leven te leiden. 

En het leven kan op verschillende manieren aan je trekken. Er zijn de omstandigheden en noodkreten vanuit je omgeving, er is de macht der gewoonte die ertoe leidt dat je zaken uitstelt die je eigenlijk wel erg graag doet (zoals het schrijven van een blog of nieuwsbrief), er is de verleiding om in te gaan op wat je ook wel van belang vindt (een gezellig koffietje met je buur of collega), er zijn de deadlines, de mail die beantwoord moet… Allemaal verzoekingen die zich als zeer aantrekkelijk of noodzakelijk alternatief voordoen en je daarbij bovendien in de waan laten dat je goed bezig bent! En vaak heb je die zaken ook te doen, je kan niet altijd je engagementen opzij zetten of uitstellen (die facturen moeten echt wel opgemaakt worden, net als die agenda en dat verslag :-). De zaak is dan om dat met een kordate energie te doen, zoals je de banden van je fiets oppompt om plezierig te kunnen fietsen. Anders verlies je teveel energie en zakt de goesting in je schoenen!

Maar hoe zit het dan met het engagement aan jezelf, je eigen leiderschap? Ik vind dit één van de moeilijkste issues om mee bezig te zijn! Niet in het minst omdat er een sausje van egoïsme of op zijn minst egocentrisme over hangt. En toch is dat precies wat we te doen hebben om een zinvol leven te leiden: goed luisteren naar hoe het leven aan je trekt. Dat is weinig vanzelfsprekend in een wereld waarin erg veel tegenstrijdige meningen, normen en waarden gespiegeld worden. Misschien voel je wel met elk van die spiegelingen een beetje mee of geven ze je een ongemakkelijk gevoel? Naast Greta Tunberg voel ik me een salonfähiger dan ooit. Vannacht dacht ik nog aan de uitdrukking “je hebt een dorp nodig om een kind op te voeden” en ik wilde er zo graag roepen “en je hebt een kind nodig om de wereld op te voeden”, om maar aan te geven hoe hard ik haar inspanningen bewonder en me toch weer even lekker omdraai. Bovendien koop ik soms meer dan noodzakelijk, ook al weet ik dat daar soms lijden van anderen mee gepaard gaat en het roofbouw pleegt op onze aarde. Al die keuzeopties en hun bijhorend appèl op je goedmenselijkheid kunnen een verlammend effect hebben, ervoor zorgen dat je met je engagement overal en nergens zit! Maar ik voel dagelijks hoe het ook anders kan. Misschien net daarmee dat het thema eigen leiderschap me zo na aan het hart ligt :-)

Stap voor stap en geholpen door het ritme van de toenemende jaren, heb ik steeds meer durven luisteren naar hoe het leven aan mij trekt. Door zelf intensief in het leven te staan en met hulp van veel leermeesters, heb ik ontdekt wat me te doen stond om oude patronen los te laten, om mijn angsten te verkennen en ondanks die angsten toch te handelen, om te durven voelen dat ik een missie heb en mij daarin te onderscheiden van anderen. Ik weet nu dat wanneer ik tijd steek in het volbrengen van anderen hun missie, dit ten koste gaat van wat ik zelf te doen heb. Als ik nu oprecht goed probeer te luisteren naar hoe het leven aan me trekt, dan voel ik hoe ik respect heb voor ieders oprechte missie, en hoe het aan mijzelf is om de mijne daar naast te blijven zetten, te blijven vormgeven en uitdragen. Niet tegen elkaar maar naast elkaar. 

Hoe je dat dan concreet moet doen? Soms gaat dat als vanzelfsprekend en soms erg moeizaam. Zo was het voor mij vanaf de eerste seconde duidelijk dat ik mij moest aanmelden voor The School of Thinking op de VUB om uit te zoeken hoe ons brein ons misleidt én kan helpen. Moeizamer is het om het studeren geen excuus te laten zijn om mijn eigen missie niet in de wereld zetten en uit te dragen. Bovendien geniet ik ook erg van mijn werk; ik vind het geweldig dat ik mensen, ondernemers of teams en organisaties mag helpen groeien naar hun volle potentieel; ik hou er van om weer te studeren en de energie bij dit alles te voelen stromen. Heerlijk en daadkrachtig.

En dan is de verleiding soms groot om ‘go with the flow’-gewijs mij mee te laten nemen op deze golven en geen tijd te nemen om te blijven luisteren naar wat het leven wil. Dit vraagt discipline en vaardigheid, en het geluk om bekwame mensen op mijn weg tegen te komen die me hierbij helpen. En weet je wat? De energie om de dingen te doen die moeten gebeuren, krijg ik er als een extra cadeautje bij, omdat ik weet dat ze nodig zijn om mijn missie te kunnen uitdragen. Omdat het bijdraagt aan iets groter dat van belang is, wordt ploeteren dan toch een beetje plezierig :-). Door de veranderingen die de pandemie en de lockdowns hebben meegebracht, ploeter ik mij nu een weg in het uitwerken en vermarkten van een online aanbod rond Veerkracht en Zelfsturing. Omdat dit voor mij allemaal nieuw en onoverzichtelijk lijkt en ik in mijn geploeter toch wat plezier en efficiëntie wil ervaren, heb ik ervoor gekozen om mij hierin actief te laten coachen. Als iets te hard uit je comfort-zone is en je voelt toch dat het nodig is om te doen, is een goede coach je beste investering :-)

Wil jij ook graag uitzoeken waar je op moet afstemmen om meer sturing te kunnen geven aan je leven, je zaak of je team en organisatie? Voel je dat je vastloopt en dat er onaangeroerd potentieel geboren wil worden? Ik nodig je van harte uit voor een gratis en uiteraard vrijblijvend afstemgesprek van een half uur. Ik zet graag mijn talent in voor de ontwikkeling van uw toekomst!

Maak een afspraak in onderling overleg via mail? Klik dan hier

Gaat het je voor de moment helemaal voor de wind en ervaar je naast ernst ook plezier en energie, dan wens ik je van ganser harte veel vreugde en voldoening!

Hartelijke groet,

Veerle

Brio.Works. To engage whole intelligence

Maak jij het nog voldoende mee dat je in de flow bent? 9 tips die je al een eind op weg helpen.

De fijnste ervaringen en momenten in mijn leven hebben vaak te maken met in de “flow” zijn. Je kan flow omschrijven als een moment van activiteiten van een hoog niveau waarbij we al onze talenten kunnen inzetten. Het zijn momenten waarbij je de rijkdom als het ware voelt stromen en je helemaal focust op het hier en nu, zonder je te laten afleiden door storende gedachten of gevoelens. Zelf vind ik die momenten ZALIG. Ik ervaar ik ze als zeer waardevolle geschenkjes van het leven aan mijn adres. 

Waarom zeg ik geschenkjes? Omdat ik ook besef dat je die momenten niet zomaar kan afdwingen. Maar je kan wél de weg vrijmaken, je kan ervoor zorgen dat de kans dat dit je overvalt maximaal is. 

Ik vergelijk het een beetje met studeren voor een examen: als je alle leerstof doorploegt en verwerkt is de kans erg klein dat je pech hebt met je vragen. Wanneer ik net als mijn medestudenten er op gokte om bv tweederde van mijn cursus goed te studeren, kon ik er donder op zeggen dat ik een vraag kreeg uit het andere derde dat ik niet studeerde. 

Na twee keer zo te falen, besloot ik om mijn strategie op geluk te herzien: ik zou niet wachten tot het manna toevallig uit de hemel in mijn schoot viel, ik zou de voorwaarde creëren waarbij ik dit maximaal kon afdwingen. Vanaf dan gingen mijn resultaten verhoudingsgewijs steeds meer de hoogte in. Ik liet me niet meer verleiden door “gok strategieën” en de stress de erbij hoorde maar stak mijn tijd en energie gewoon in effectief studeren.

In mijn leven ontdekte ik dat het met flow een beetje is als met het afleggen van een examen: je vergroot je kansen beduidend wanneer je ook de juiste voorwaarden creëert!

Mensen die leiderschap uitstralen, hebben dit niet toevallig verworven. Natuurlijk is er zoiets als “het leven dat je kan meezitten” maar tegelijkertijd heb je ook zelf in de hand hoe je wel of niet leert van meevallers of tegenslagen. Leiderschap heeft vooral te maken met goed afgestemd zijn op de situatie waarin je je bevindt, rekening houdend met de wijsheid van je eigen systeem.

Het is als met de wagen rijden in druk verkeer: je hebt zowel binnen in de wagen als buiten alles in het vizier en voelt onmiddellijk wanneer je moet bijsturen. Als onervaren chauffeur kan dit veel stress geven maar geleidelijk aan leer je afstemmen in vertrouwen op je ervaring en waarneming. You learn to be the flow!

Hoe kan je als mens of/en als leidinggevende de flow maximaal mogelijk maken?

  1. Vind je eigen doel en zet je er voor in, dan hoef je niet stuurloos rond te dobberen

  2. Laat je niet afleiden door meningen van mensen die niet hetzelfde doel delen (de beste stuurlui staan echt niet aan wal!): je volgt toch ook niet eender welk chauffeur op de baan?

  3. Gebruik je gezond verstand: als alle parameters tegen zitten ga dan niet als een spookrijder je ondergang tegemoet

  4. Verzamel de moed om in een situatie te gaan staan en volg je gut feeling: verlaat de platgetreden paden af en toe en leer rijden op moeilijk toegankelijk terrein, soms ligt daar jouw schat! Toon lef en hou vol.

  5. Zoek de juiste tochtgenoten: ga op pad met mensen van wie je energie krijgt en van wie je elkaars slipstream als hefboom kan gebruiken

  6. Onderhoud je eigen systeem goed: rommel regelmatig op zodat belastende dynamieken uitgeklaard worden en energiegevers weer in de spotlight komen te staan

  7. Stap af en toe even uit de stroom en overschouw in alle rust je weg: stuur bij waar nodig en waardeer vooral de stappen die in de goede richting waren.

  8. Vraag hulp als je die nodig hebt: ik kan in mijn eentje ook geen platte band vervangen!

  9. Als je ook flow wil ervaren op erg eisend terrein: school je regelmatig bij en oefen op plaatsen waar het veilig is.

Wil je er samen even over praten? Dat is erg eenvoudig te regelen! Je bent welkom voor een GRATIS AFSTEMGESPREK (kan ook online :-). Tijdens dit gesprek verkennen we je situatie en kijken we samen naar wat er nodig is om je flow te bevorderen. Wie weet kan ik je al wat concrete tips of inzichten geven waar je zo mee verder kan. Beschouw het als een geschenkje voor jezelf!

 

5 wijsheden en reflecties over de zinvolheid van de loop van de seizoenen

Op maat van de seizoenen & het levenswiel

Wat was het bijzonder om in februari al puffend achter glas in de zon te zitten schrijven. Nu de lente zich zo extreem vroeg en overenthousiast heeft aankondigd, wil ik jullie graag even laten meekijken in wat de winter bracht. Ik ben altijd nogal gevoelig geweest voor de dynamiek van seizoenen en hoe die op je inwerkt als spiegel van een soort levenswiel. Geïnspireerd door ‘Werken met het levenswiel’, een boek van Daan Van Kampenhout herken ik het als volgt:

Oosten = Lente = water = Ochtend

Nieuw begin, nieuwe ideeën en contacten dienen zich aan en je hebt zin om stappen te zetten richting iets nieuw. Zowel het verlangen dat sprankelt als de angst die morrelt, zijn hier pril aanwezig en vragen om er gewoon te mogen zijn.

Dit is het moment van dromend wandelen in het groen en laten openbloeien.

Zuiden = Zomer = Vuur = Middag

Wat in de lente nog pril aanvoelde toont zich nu in haar kracht en wil een plek in de wereld innemen. Hier voel je als mens de kracht en wil je verbinding maken in actie en interactie. Dit is de beweging naar actie, verantwoordelijkheid en praktische wijsheid. Hier is de meeste kracht nodig temeer omdat je in het spanningsveld zit tussen wat je wil en wat mogelijk is. 

Dit is het moment van hard werken, van wieden van onkruid en het schoon houden van het veld opdat de groei zich bestendigt, soms in de brandende hitte van het vuur van de zon.

Westen = Herfst = Aarde = Avond

Hier ga je oogsten wat je gecreëerd hebt, leer je je levenslessen en kom je tot je kern en je innerlijke kracht. Je laat los wat je niet meer nodig hebt en bewaart wat echt van belang is. Je energie komt hier uit een innerlijke laag, vanuit je kern en helpt je betekenis geven aan wat er met je gebeurd is en wat je te doen hebt.

Je oogst en komt tot het besef van je eigen waarde. Hier ben je minder afhankelijk van wat een ander zegt.

Noorden = Winter = Wind = Nacht 

Je diepe wijsheid komt beschikbaar en je kan naar de dingen kijken zonder erover te oordelen. Dit is de plek van vertragen en het beluisteren van antwoorden die naar je toekomen. Het is de tijd van incubatie en transformatie doorheen het vruchtbare ‘niets doen’. De levende stilte die ons leidt naar een nieuwe open blik en ons vertrouwvol laat kijken naar morgen.

De winter is de periode dat een kiem kan rijpen in de beschutting van de aarde, nog even weg van het licht en uit de buurt van dieren op zoek naar voedsel. Het is de tijd van indikken, aansterken en kracht verzamelen alvorens we onze nek uitsteken in de wereld. Wanneer deze basis te weinig kans krijgt om er te mogen zijn, zal de vrucht minder krachtig tot leven komen. In onze samenleving is er niet meer zoveel ruimte om het ritme van de seizoenen zijn werk te laten doen en ons zodoende mee te dragen in ons mens zijn.

Wat mezelf betreft, stel ik vast dat ik de winter niet alleen letterlijk maar ook figuurlijk nodig had om te vertragen en wat meer opnieuw naar binnen te luisteren. De herfst was voor mij een intense periode waarin ik in Rotterdam voor Gestalttherapeuten, coaches en counselors sprak over Moed en de innerlijke kracht om het goede leven te leiden. Om tot dit verhaal te komen en het goed neer te zetten, was er ook voor mij een hele weg te gaan waarvan ik vooral veel energie stak in het ploeteren in de aarde onder de zon om de boodschap de kans te geven zich uit te kristalliseren en te rijpen tot een voedzame vrucht die de nodige energie kon opwekken. De inhoud van de lezing, opgebouwd in 6 bewegingen, houdt ook mezelf allert in de blijvende zoektocht naar mijn eigen moed en mijn eigen verhaal. Héél kort zou ik de keynote zo kunnen samenvatten:

In onze gefragmenteerde samenleving verliezen we vaak het onderscheidingsvermogen dat ons helpt om te komen tot dat wat goed of passend is voor ons en dreigen we onszelf en de wereld massaal uit te putten. Door ons opnieuw te durven verbinden met onze eigen intuïtie van het goede leven, komen we tot het goede handelen, ieder op zijn of haar eigen maat. De vindplaats van dit onderscheidingsvermogen naar het goede én van de moed om ernaar te handelen, ligt in het durven aanwezig zijn bij de ontsluitende gewaarwording in ons hart als vindplaats van wijsheid. 

Hoe krachtig deze boodschap ook werd onthaald, ik voel nog zeer goed wat het toen van mezelf vroeg om mezelf en het gewaarzijn van mijn eigen hart niet te verliezen. Ik nam me voor om alles rustig te laten inwerken en te proeven wat er verder nodig was, om het toe te vertrouwen aan de beschutting van de winter. Nog geen twee dagen later toonde de winter zich in haar minder zachte gedaante: een vriendin van ons overleed plots aan een massief hartfalen en mijn schoonmoeder bewoog naar haar levenseinde in een palliatief ziekbed. Het waren intense periodes van afscheid en loslaten, van als gezin terug op adem komen en opnieuw een verhouding zoeken tot het leven dat geleefd wil worden. 

Parallel aan al deze processen kreeg ik nieuws van de Stichting tegen Kanker en de Majin Foundation dat ik voor hen als projectcoördinator aan de slag kon voor één à twee dagen per week en mocht ik in enkele non-profit organisaties een project uitrollen rond burn-out preventie.  Zaken waar ik in mijn fantasie van droomde om te mogen doen, werden nu ineens brandend actueel!

En toen gebeurde er iets waardevols: een "Less is more"-inzicht

Ik begon weer maar eens te voelen hoe verleidelijk drukke agenda’s en takenlijstjes zijn om jezelf al hollend in slaap te sussen: het systeem van ‘het druk hebben’ zuigt je mee, betaalt je rekeningen, geeft je erkenning en je kan ondertussen dingen doen die je belangrijk vindt.  En toch, vaker dan me lief was lag ik wakker van mijn eigen gepieker! En daardoor gebeurde er iets ergs waardevols: ik voelde op tijd de nood aan bezinning over wat nu wel en niet van belang is en waar ik verder op wil doorgaan omdat het werkelijk passend is in het verhaal van ‘mijn goede leven’.

Om de dingen  waar ik met hart en ziel mee bezig was goed vorm te kunnen geven, had ik andere zaken los te laten. Mijn eigen coach leerde me al: sometimes you have to kill your darlings. Wat vind ik dat een moeilijke opdracht! Maar gelukkig is er de nacht en de winter en de wijsheid van het hart: ik trok me terug uit facebook omdat het teveel geruis bracht. Maar veel ingrijpender, ik besloot om mijn programma voor ondernemende koppels op te geven. Niet dat ik dat niet graag doe, wèl omdat ik voel dat ik moet kiezen vooraleer ik mijn focus verlies en daardoor ook mijn flow en mijn plezier. Dan slibt de wereld rondom mij terug dicht en voel ik mezelf beetje bij beetje verkrampter in het leven komen te staan. 

En als er één ding helder is geworden de afgelopen winter, dan is het wel dat ik NIET VERKRAMPT IN HET LEVEN WIL STAAN. Ik zet het in grote letters, om mezelf eraan te blijven herinneren. Ook wanneer het veel moed vraagt om die beslissing met daadkracht bij te zetten. Volgende week gaat mijn voorraad folders voor ondernemende koppels mee met het oud papier en straks ga ik de daarbij secuur uitgezochte foto’s en teksten verwijderen van mijn website! Terwijl ik dit zo neerschrijf, voel ik de spanning die dat oproept en zeg ik tegen mezelf wat ik zo vaak ook tegen mijn klanten zeg: 

"Moed is niet het ontbreken van angst maar de vastberadenheid om te handelen, ondanks de angst"

Zo creëer je meer ruimte voor het verhaal dat jou zoekt! In mijn geval: lezingen geven rond 'moed en het goede leven leiden', ondersteunen van innerlijk leiderschap in ontwrichtende tijden, workshops aanbieden om dit thema aan den lijve te ondervinden en mensen terug in hun eigen verhaal zetten, begeleiden van teams, organisaties en individuen in het ontwikkelen van hun eigen zijnspotentie, weg van verzieking en uitputtingsklachten. Dat is mijn verhaal, dat is mijn pad! En ja, dat geeft inderdaad meer energie en minder gedoe :-)

Nog even op een rij

5 wijsheden die helpen om de pulsaties van het goede leven tot je te nemen

  1. Leef in respect voor het ritme van de seizoenen: de winter nodigt uit om naar binnen gericht te zijn en rust op te zoeken. Voel je niet falen wanneer je gewoon graag onder een dekentje een boek zit te lezen of een serietje kijkt of lekker vroeg in bed wil kruipen. Er komen snel weer langere avonden waarbij je spontaan meer zin zal hebben voor buitenactiviteiten en contact met andere mensen. Gun jezelf om hierin goed te mogen doseren naar je eigen energie. Misschien is er wel een zaadje in jou aan het kiemen ondertussen :-)

  2. Laat de Lente toe als periode van proeven van nieuw leven: wat gebeurt er als je je dromen en fantasieën eens laat opkomen? Denk eens aan hoe je als kind droomde dat je leven zou zijn. Vergeet niet dat wanneer je ruimte geeft aan je verlangen, de angst ook vaak op de proppen komt. Onderzoek dan rustig waar die angsten je voor willen behoeden maar laat ze je niet tegenhouden om je verlangen op zijn minst ernstig te nemen.

  3. Durf te onderzoeken wat voor jou belangrijk is: wanneer mensen nagaan wat voor hen belangrijk is, komt dit vaak in één adem met alle mogelijke redenen waarom ze hier niet naar kunnen leven. Wanneer het moeilijk is om te doen wat voor jou echt belangrijk is, vraag je dan af welke kleine stap je kan zetten om reeds in de juiste richting te bewegen. Voel dan wat dit met je doet en ga na of je 'rampscenario’s' dreigen uit te komen als je een volgende kleine stap zet. Ondertussen blijf je goed onderzoeken wat voor jou hierin echt belangrijk is, dat houdt je wakker. 

  4. Leer tijd nemen voor afscheid: Wanneer er momenten zijn van afscheid, gun jezelf en je omgeving dan de nodige tijd om terug op verhaal te komen en misschien wel nieuwe keuzes te maken. Schrijf voor jezelf eens op wat iemand voor jou betekende en waarin deze persoon een voorbeeld voor je was. Durf de pijn te voelen die hoort bij gemis en praat met je omgeving over wat dit met je doet. Sluit je niet af van pijn want dan sluit je je af van jezelf.

  5. Sta open voor de verschillende cycli van het levenswiel die je in je leven doorloopt, van de kleine tot de grote: 

  • Elke dag op het ritme van de dag: over ochtend, middag, avond en nacht naar een nieuwe ochtend

  • Elk jaar op het ritme van de seizoenen en de gewassen in de natuur

  • Bij elke transformatie of innerlijke groeisprong die je doormaakt wordt iets nieuw geboren vanuit het loslaten van het oude en het openstaan voor de ontwikkeling van wat in de kiem reeds aanwezig is

  • In je eigen levensgeschiedenis die start bij je geboorte en tot rust komt bij je levenseinde en ook hierin op haar beurt weer vruchtbaar is voor nieuw leven dat verdergaat.

Ben je voor jezelf, je team of organisatie op zoek naar een partner die je helpt bij het ontdekken en ontwikkelen van je eigen weg?

Con Brio!
Veerle Meurs
 

PS: Maak van “later” een “nu” door CONCREET ACTIE TE ONDERNEMEN: Vraag hier een gratis afstemgesprek

Meestribbelen, wat is dat? Tools in de strijd tegen burn-out.

Op 15 september was ik op de Boomgaardgesprekken die Dr. Eric Boydens organiseerde samen met Broedwerk. Het thema ging over transitie en tools voor het omgaan met burn-out. Op deze zonnige dag zaten wij als artsen, coachen en bedrijfsmensen samen onder de bomen te proeven wat we vanuit ons beroep ervaren en observeren en hoe we  onze cliënten en onszelf kunnen helpen in een wereld die als maar meer zelf signalen van een global burn-out begint te vertonen.  Als filosoof, therapeut en coach zijnde, vind ik het een zinvolle en inspirererende  oefening om burn-out als maatschappelijk verschijnsel te kaderen binnen een malaise op het vlak van zingeving en maatschappelijke ontwrichting in het algemeen. 

In de ochtend nam Jikke De Ruiter ons mee in haar pleidooi om als mensen die met en voor mensen werken meer van ons te laten horen. Naast de optie om je te voegen naar systemen (denk hierbij bvb aan professionele, sociale, economische, politieke of familiale structuren) die ons ziek maken of ons ervan af te keren, liet ze ons proeven van hoe het kan zijn om MEE te STRIBBELEN, een woord dat ik me met plezier eigen maak omdat het goed uitdrukt waar ik als mens mijn missie ervaar. (Het doet me bovendien erg denken aan wat Joanna Macy en Chris Johnstone in hun boek ‘Actieve Hoop’ de beweging van de grote ommekeer noemen)

Meestribbelen drukt voor mij de beweging uit die je mogelijk maakt door van binnen in het systeem zelf  op zoek te gaan naar die openingen die groei en verbinding toelaten. In tegenstelling tot het veroordelen van een systeem -en zo de weerstand tot verandering wakker te maken- helpt dit om respectvol mee te  buigen met de weerstand en op zoek te gaan naar het zijnspotentieel van binnen uit. Je kan zo de mens en het systeem opnieuw met elkaar verbinden omdat je oog hebt voor hoe de innerlijke problematiek van burn-out zich ook in de maatschappij zelf manifesteert en zo wordt burn-out geen probeleem van persoonlijk falen maar iets waar we als mens allemaal in meer of mindere mate mee te maken hebben. In plaats van de expert die aangeeft wat de ander kan doen, nodigt Jikke ons uit om op partcipatieve wij als co-onderzoeker met de ander op zoek te gaan naar wat we samen kunnen doen om ons lijden te verminderen, want ook wij lijden mee. 

In de namiddag liet de filosoof Pascal Chabot ons meewandelen in zijn laatste boek: ‘Exister et Resister’. Hoe kunnen wij én bestaan én weerstand bieden tegen de split die we als maar meer ervaren in de samenleving én in onze eigen beleving. Nadien ben ik ook enthousiast beginnen lezen in zijn eerder verschenen boek dat recent via crowdfunding in het Nederlands werd vertaald: ‘Filosofie van de burn-out’(Amsterdam University Press). Voor zij die het nog niet gelezen hebben of nog een duwtje nodig hebben, vind je hier mijn leesverslag. 

Chabot duidt burn-out als een vermoeidheidssyndroom van een bepaalde soort; een vermoeidheid die in grote mate niet gevoeld of besproken mag worden, tot ze ons in elkaar doet stuiken. Burn-out is het best mogelijke  antwoord van de mens op de aanhoudende spanning tussen de mens en de eisen van de samenleving enerzijds en anderzijds, in tweede orde, de spanning binnen in de mens zèlf tussen het verlangen om mee te kunnen met de norm en het verlangen om een zinvol leven te leiden. Chabort catalogiseert burn-out dan ook niet als aanpassingsstoornis maar als spiegelstoornis. Op deze manier vraagt hij aandacht voor hoe het individu de verpersoonlijking wordt van de kloof die ook in de samenleving uitgestald wordt. De kloof tussen wat men de ‘persona’ zou kunnen noemen, het masker dat we dragen en dat onze loyaliteit met de samenleving als systeem uitdrukt en daarnaast onszelf als ‘levend individu’ dat zich niet als ding laat benaderen of laat beschrijven.

Chabot laat je als lezer op meerdere manieren voeling krijgen met het ambigue karakter van burn-out; als een vorm van uitputting die eveneens een stille vorm van verzet is. Het alarmerend aantal mensen dat lijdt aan een burn-out is de verontrustende weerspiegeling van het techno-kapitalisme met zijn absurde eis om ons aan te passen zonder dat dit een hoger doel dan de groei van het techno-kapitalisme zelf dient. Wat de mens voelt als hij in de spiegel kijkt, is het bestaan van een ontologische grens: “het toppunt van leegheid is dat je je altijd aanpast zonder ooit jezelf te worden” (p.49), dit is een manifastatie van een verregaande vervreemding! De zinvolle relatie tussen verleden, heden en toekomst verdwijnt doordat tijd verarmt tot ‘productiviteit’ die alles aan ‘intimiteit’ en ‘beleefde tijd’ opslokt of vermarkt. 

Zo komen we tot een defintie van burn-out als gevolg van de onbalans tussen utilitaire en subtiele vooruitgang in onze samenleving waarbij de eerste gekenmerkt wordt door expansie, de tweede door verfijning. In de woorden van Chabot; het bruikbare en het breekbare. Door het bruikbare in zijn dominantie te laten bestaan, is de subtiele vooruitgang te lang gesmoord en verdrukt en kunnen we niet meer putten uit haar zingevende kracht. Dit is kunnen gebeuren omdat het subtiele enkel kan floreren binnen een kader van initiatie, opbouw door ervaring, geduld en dus tijd. Deze oefening in ‘la condition humaine’ staat haaks op de downloadbaarheid van de kennis van het vooruitgangsdenken. Het rolmodel van de computer tegenover het rolmodel van de moeder, de leraar of de arts.

De vraag is hier niet welk rolmodel we verkiezen maar wel hoe we deze twee rolmodellen naast elkaar kunnen laten bestaan? Chabot doet ons een interessante suggestie: het herstel van het metafysisch karakter van het geven van erkenning. Dit klinkt voor velen onder ons hopelijk vanzelfsprekend; dat we elkaar oprecht erkennen voor de inspanningen die we leveren en de tol die we betalen in ons leven. En toch ervaar ik net op dit punt de pijn van cliënten op de meest tastbare wijze. Ook in mijn eigen leven kon ik twaalf jaar geleden tijdens mijn eigen ‘burn-out jaar’ de beschadigende tol voelen van het meer geven dan je ontvangt. De nood aan erkenning gaat over het gezien worden in wat je geeft als mens doorheen je werk en dat is niet enkel zichtbaar in het resultaat van je werk.

Mensen krijgen en geven makkelijk bruikbaarheids- of schoonheidsoordelen maar het erkennen van de diepere menselijke investering blijft meestal achterwege. Door het krijgen van erkenning voor de persoonlijke, subjectieve investering die je als werknemer doet, kunnen mensen betekenis geven aan hun inspanning. Hun inzet door te lijden (het overlaten van opvoeding van de kinderen aan derden, het niet hebben van tijd om met vrienden om te gaan, het uitputten van fysieke krachten, het niet kunnen leven op ritme van de seizoenen,….) krijgt daardoor te weinig erkenning, laat staan dat het zich kan transformeren naar betekenis. Mensen offeren graag zaken op die hen dierbaar zijn op voorwaarde dat dit voelbaar bijdraagt aan het beleefbare welzijn van anderen! Het miskennen van deze fundamentele logica van samenwerking noemt Chabot een bewust georganiseerde vorm van machtsmisbruik door hiërarchische meerderen. 

Zo verklaart hij ook ineens de hogere prevalentie van burn-out bij vrouwen. Vrouwen zijn niet gevoeliger maar zetten zich integendeel  juist nog harder in om in hoofde van het mannelijke construct van de instrumentele rede zichtbaar te worden en erkenning te krijgen voor hun investering als 100% vrouw én als 100% aangepast aan deze instrumentele rede. 

Ook hier wordt duidelijk waarom burn-out geen endogene kwaal is maar een spiegelstoornis die net dat reflecteert wat we moeilijk kunnen accepteren, nl het verwaarlozen van de menselijke inherente nood aan subtiele vooruitgang als uiting van scheppen in relatie tot anderen. En deze vorm van betekenisgeving en creatie vanuit relatie gebeurt vooral in het onderwijs en de zorg, twee vervrouwelijkte sektoren waarin veel burn-out voorkomt. Naast het veelvuldig bezig zijn met de ontwikkeling of problemen van anderen - daarbij de relatie inzettend als instrument waardoor ook de eigen gevoeligheid en overdracht wordt geapelleerd - is het bij uitstek een van erkenning verstoken sector in een maatschappij die geen medeleven meer heeft en enkel nog meet. 

En hier raakt Chabot aan mijn eigen motto: “Waar je struikelt, ligt je schat”. Een burn-out is niet enkel een act van verlies maar ook een uitnodiging! Het innerlijke vuur dat in elke mens brandt, het vuur dat ons kan uitputten, levert tegelijkertijd de sintels waardoor de vlam opnieuw kan ontsteken. Het is een uitnodiging om weer op zoek te gaan naar de middelen en het midden om ons uit te drukken en het leven zijn opwinding en betekenis terug te geven. De mens moet de moed vinden om als individu opnieuw trouw te durven zijn aan wat voor hem of haar het allerbelangrijkste is. Zo moet ook de filosoof blijven nadenken over het concept van het goede leven en wat dat voor de mens en de samenleving kan betekenen. Chabot neemt ons alvast mee in volgende denkpistes: die van het evenwicht en het pact. 

De kloof die zich in en door de burn-out manifesteert kan gedicht worden door een oefening in verzoening tussen het intuïtieve en het normatieve evenwicht. Het intuïtieve evenwicht bereiken we door het lichamelijk gewaarzijn terug in ere te herstellen. Het lijfelijk gewaarzijn is een rijke vorm van onbemiddeld weten dat ons rechtstreeks vertelt hoe het met ons in een gegeven situatie is gesteld. Hiernaar luisteren helpt ons om steeds als een koorddanser intuïtief ons evenwicht te hervinden. Het normatieve evenwicht helpt ons afstemmen op de collectieve normen. Ideaal is een situatie waarin het individu zichzelf niet hoeft te ontkennen om deel uit te maken van het collectief. Ook Aristotels sprak al over het goede leven als het juiste midden van deze harmonie waardoor het leven ons schoonheid en vreugde schenkt. Individueel kan dit maar lukken als we ook op collectief niveau een pact sluiten met de technologie waarbij de ontwikklingslogica zich opnieuw ten dienste moet stellen van de mens. 

De verdienste van Chabot situeert zich vooral in het onderzoek als filosoof van de praktische rede waarbij hij de vraag naar het goede leven opnieuw in ere herstelt. Als filosoof, therapeut en coach deel ik met hem een zelfde bezorgdheid. Voor wie hier graag verder in wil ontdekken, raad ik naast de andere werken van Chabot ook de boeken van Erich Fromm aan. Reeds in 1976 verscheen van hem Een kwestie van hebben of zijn. Naar een nieuwe levenoriëntatie in de consumptiemaatschappij. Het boek is nog brandend actueel! 

Dank aan iedereen die er was en die deze rijke 'droomgaarddag' mee mogelijk maakte. Op de meestribbelaars!

Veerle Meurs

Con Brio!



Je energie en wijsheid groeien in de beweging tussen ups en downs. Laat je niet vastzetten!

Heb jij ook vaak van die momenten meegemaakt waarvan je denkt: dit is zo bijzonder dat ik het wil koesteren! Ik ben zo blij dat ik deze zomer veel tijd kon doorbrengen met mijn gezin en vrienden, dat ik kon dansen en wandelen in de natuur, zwemmen in het meer, luisteren naar muziek, fantastische boeken lezen of gewoon genieten van de zalige vrolijkheid van vogelgezang in de schaduw van een oude boom. Het heeft me opgeladen en ik voel me dankbaar.

Of misschien wordt jij nog steeds gestuurd door de fantasie van “later als ik groot zal zijn dan…”? Bij mij begint het nu pas echt te dagen dat die later “nu” is en dat ik niet moet wachten tot ik eindelijk groot zal ZIJN. Toch niet "groot" zoals ik vanuit de “norm” of de kritische stemmen in mijn hoofd “groot zijn” definieer. En let op, dit groot ZIJN draait vooral rond het HEBBEN van: 

  • Een thuissituatie waarin alles (en iedereen) op wieltjes loopt

  • Een job die je geweldig graag en goed doet

  • Een bankrekening die je zorgeloos naar je pensioen doet uitkijken

  • Een vriendenkring waarbij je voor alles altijd terecht kan

  • Een agenda die rijk gevuld is met culturele activiteiten

  • En als je dan toch nog stress hebt, ga je daarmee op een geweldig verantwoorde manier mee om

  • Kortom: je leidt het leven zoals geserveerd in populaire media of voorgehouden door goeroes die je doen geloven dat er een makkelijk recept voor geluk bestaat :-)

Diep van binnen weet ik dat dit lijstje niet klopt en toch is er ook iets in mij dat zich voelt falen als ik er niet aan voldoe. En dat is nu net de uitdaging voor mij: dit niet enkel weten maar ook toelaten, mijn eigen waarheid en mijn eigen betekenisgeving ernstig nemen. Kortom, ik geef mezelf de ruimte om meer te navigeren op mijn innerlijk kompas en laat daarbij steeds meer “gedoe” achterwege. En dat voelt als vrijheid. ☺

 Ik verzet me steeds minder tegen het leven dat geen opwaartse curve volgt maar juist vol ups en dows zit. Het is net in deze bewegingen tussen ups en downs dat je energie en wijsheid opdoet! De uitdaging is niet om eerst alles wat in de weg zit op te ruimen en dan eens eindelijk dat gaan doen wat je wil doen. Neen! De uitdaging is om dat te doen wat je wil doen vanuit de wetenschap dat er altijd vanalles in de weg zal zitten, dat dit nu net het leven is.

Er bestaat geen shortcut naar een leven zonder verlies, zonder angst, zonder frustratie of machteloosheid, zonder uitstelgedrag, zonder tegenslagen, zonder geploeter of nodeloos gepieker.

Natuurlijk val je regelmatig maar dan leer je toch weer opstaan en gun je jezelf de tijd om je wonden te laten helen en soms helen die niet helemaal en zal er altijd iets pijn blijven doen. Diep vanbinnen weet ik dat dit de enige manier is waarop ik mezelf en het leven niet bedrieg.

En toch blijft ook het andere geluid lonken, als een soort sirenenzang die mij steeds opnieuw verleidt om mijn eigen koers te verlaten. Wanneer ik mij baseer op die ruisende stemmetjes in mijn hoofd of in de boekjes, dan schaam ik mij telkens wanneer ik val, of wanneer het leven mij een klap uitdeelt. Dan wil ik wegkruipen en angstig rondkijken in de hoop dat niemand het gezien heeft. Dan voel ik mij een heel klein mensje dat er maar niet in slaagt groot te worden en te leven zonder telkens dat vallen en weer opstaan. Hoe vaak denk jij dat het bij anderen beter en makkelijker lijkt te gaan dan bij jou? En wat is dan je volgende gedachte? Juist, je denkt waarschijnlijk ook heel even dat het wel aan jezelf zal liggen, dat er iets is waardoor het bij jou niet wil lukken.

 En dat klopt! Er is inderdaad iets waardoor het bij jou niet allemaal lukt! Dat maakt je juist tot mens! Het ligt niet aan jou dat het niet lukt en dat je je daardoor slecht voelt. Het ligt aan de anderen die je eveneens vaak vanuit schaamte voorspiegelen dat het bij hen wel vlekkeloos verloopt en hun eigen geploeter aan je oog en oor onttrekken.

Wanneer we ons in het leven spiegelen aan deze valse perfectie en deze perfectie als norm verinnerlijken, dan geven we ons eigen leiderschap uit handen.

We offeren dan onze “dierbare” vrijheid op en buigen voor het dictaat van de samenleving waar gelukkig zijn een consumptieproduct wordt dat nooit bevredigt en waar je altijd nog net een tikkeltje harder voor moet werken om het te bereiken. En dan belanden we in het hart van een paradox: als we de buitenwereld of andere mensen (soms in de vorm van roepende stemmetjes in ons hoofd) de macht geven om ons voor te houden hoe het is om “groot” te zijn, maken we onszelf juist ons klein.

Hoe vaak maak jij jezelf klein? Op welke manier geef jij je eigen leiderschap uit handen? Wanneer loochen jij je innerlijke wijsheid? Ik heb het geluk gehad dat ik momenten kon ervaren waarin ik mij diep verbonden voelde met anderen en waarin ik mezelf hardop deze vragen kon stellen. Ik kwam soms tot onthutsende vaststelling. Bvb hoe ik nog steeds kan lijden onder perfectionisme en haar uitstelgedrag. En dat lijden is geraffineerd, heeft een geweldig strategisch vermogen om mij te verleiden: in plaats van dat te doen wat ik erg graag wil doen maar waarvoor ik ook de angst en de onzekerheid heb te aanvaarden, gaat mijn uitstel-Veerle mij leiden langs comfortabele paden die mij de illusie geven van toch zinvol bezig te zijn:

  • Je moet eerst nog wat administratieve taken in orde brengen

  • Heb je de krant al gelezen want anders kan je straks niet meer meepraten

  • Heb je gezien hoe anderen dat doen, die kunnen dat veel beter dan jij

  • Voor je er aan begint zal je toch eerst nog een aantal andere vaardigheden moeten inoefenen, anders zal het resultaat niet optimaal zijn

  • Besef je wel dat je anderen hiermee zou kunnen kwetsen of jaloers maken, is dat wel ok?

  • Tussen droom en daad staan wetten in de weg en en praktische bezwaren…

En zo wordt “later als je groot zal zijn” steeds maar later en geef je steeds meer van je eigen en enige leven weg, zonder dat iemand daar gelukkig van wordt! Wanneer je dit wil vermijden, klik dan zeker op onderstaande links en verken de trajecten die je steunen in het volgen van je eigen pad op basis van je eigen wijsheid. 

PS: Maak van “later” een “nu” door CONCREET ACTIE TE ONDERNEMEN: Maak een afspraak voor een gratis afstemgesprek

Als koppel samen ondernemen: je moét investeren in relationele vaardigheden en dat is juist de meerwaarde!

Het is als ondernemend koppel erg inspirerend en motiverend om een zaak goed en stevig uit te bouwen. Je zet elkaars know how in en motiveert elkaar om net dat tikkeltje extra te doen. En dat  onderscheidt jullie van andere ondernemers: 1+1=3. Geweldig om samen concepten uit te werken, te starten vanuit een gemeenschappelijke droom (of toch bijna gemeenschappelijk), om de markt te onderzoeken en inspiratie te gaan vinden door andere zaken te bezoeken en daar dan toch jullie eigen ding mee gaan doen. Zalig is deze fase van samen dromen en plannen. Ik durf zeggen dat ik er een beetje verlekkerd op ben. Soms doen mijn man en ik het gewoon voor de fun en onze kinderen beginnen dan al te lachen van "A ja, jullie gaan weer een zaak beginnen. Neem ons niet kwalijk dat wij eerst willen zien en dan pas zullen geloven." We kunnen er samen hartelijk om lachen ondertussen. Maar ze weten ook dat we het soms wél wagen om nog eens een extra zaak open te doen!

En dan is het alle hens aan dek! De fase van plannen naar doen zuigt veel energie op. De handen moeten uit de mauwen en er is tijdsdruk en financiële alertheid nodig. Dan zijn de dagen lang en de nachten kort, zitten we vol energie en daadkracht en wordt er hyper efficiënt georganiseerd. Alleen, in deze doe-fase komen ook de meningsverschillen naar voor, verschillen in aanpak en behoefte komen boven drijven! Wat verwacht ieder bv van de aan te kopen systemen? Hoe de inrichting van het kantoor, de zaak of de web-site afstemmen op de efficiëntie? Hoe de werkprocessen ergonomisch ondersteunen en de rendabiliteit optimaal bewaken? En nog zoveel meer uitdagingen die op een bepaald moment een zeer concrete invulling moeten krijgen. Anders komt de onderneming gewoon niet uit de startblokken! 

Zo koester ik herinneringen aan hoe we ondanks de tijdsdruk toch telkens weer tijd namen (al was dat soms ook met de verfborstel in de hand of samen in de auto onderweg naar een mogelijke leverancier maar altijd gekoppeld aan iets van praktisch nut :-) om aandacht te hebben voor ieders bezorgdheid en bezwaar bij een bepaalde keuze en hoe we daardoor ook telkens tot betere besluiten en uitkomsten komen.

De kracht van onze complementariteit hadden we ontdekt toen ik mee in de zaak stapte die mijn man reeds 20 jaar alleen runde. Hij kende de zaak en de klanten door en door en ik was vanuit mijn jaren als directeur van een niet-gesubsidieerde organisatie vertrouwd met efficiënte bedrijfsvoering en personeelsbeleid. Als trainer en coach van leidinggevenden kende ik ook de vele valkuilen. Door samen enkele vitale processen en structuren kritisch te bekijken konden we een enorme efficiëntie boost creëren die zich ook in de zakencijfers liet voelen. Er kwam ruimte om te investeren en te groeien (vandaar dat we ook steeds wakker bleven voor opportuniteiten en nieuwe zaken startten :-) 

Wanneer we onze nieuwe zaak openden, hadden we ook een team klaar te stomen om samen met ons het beste van zichzelf te geven. En ook daarin blijkt de kracht van complementariteit. Waar mijn man veel ruimte laat voor eigen inbreng en creativiteit, heb ik graag een beetje controle en geef ik graag concrete sturing. We gaan ook elk met onze eigen radar problemen spotten in de zaak. De algemene sfeer en authenticiteit worden sneller door mijn man opgepikt en bijgestuurd terwijl de efficiëntie en de persoonlijke en team dynamieken bij mij sterk in het oog springen. 

En zo kan ik nog heel veel opsommen van waar je als ondernemend koppel samen voor staat. Maar dat houden jullie te goed voor een volgende keer! Wat ik hier wél al zeker wil meegeven als grootste kracht is hoe je door samen te ondernemen wel moét investeren in relationele vaardigheden en verschil leert weten te waarderen. Anders loopt je onderneming stroef en dat merk je snel in de portemonnee en in de problemen die ontstaan. Ik besef nu meer dan ooit hoe mijn man eigenschappen heeft die ik niet heb en die een enorme verrijking zijn in onze zaak en in ons leven als partners en als gezin. Ik hoop stiekem dat hij ook zo over mijn kwaliteiten denkt :-)

Wil je zelf als ondernemend koppel ook graag je ervaring delen? Denk je er als koppel aan om samen te gaan ondernemen? Ben je samen al een eind onderweg en wil je je groeipotentieel aanwakkeren? Herken je het stroef lopen en wil je hier wat aan doen?

Kom naar ons EERSTE GROEILABO VOOR ONDERNEMENDE KOPPELS: dinsdag 11 september om  19u: info vind je hier

Wil je graag eens een vrijblijvend gesprek al ondernemend koppel om te ontdekken wat jullie kan helpen om te groeien? Klik hier

 

6 strategische tips om als leidinggevende niet uitgeput te geraken, ook toepasbaar op het thuisfront!

Als leidinggevende kan je het soms zo gek niet bedenken wat je doet om iedereen mee te krijgen. Enfin, je stretcht jezelf soms zo hard in de balans van steunen en sturen dat je er zelf onder gaat lijden. Herken je de momenten waarop je uitgeput geraakt omdat je haast àlles uit de kast haalde om er vervolgens toch niet in te slagen om je team op één lijn te krijgen?

Wanneer je jezelf niet herkent in de rol van leidinggevende denk dan maar eens aan de momenten dat je als ouder aan je kroost tornde of wanneer je in een of ander committé je schouders zette onder een verandertraject. Ook daar is het soms hard zweten en botsen op muren van weerstand :-) en ook daar haal je alles uit de kast! 

En dan nog zal het niet goed genoeg zijn! 

Het team wil bv alles eerst nog eens doorpraten, heeft dan toch nog wat reserve bij het plan van aanpak, vindt ook dat de leidinggevende toch teveel stuurt en onhandig is in het geven van feedback, heeft tijd nodig om kwetsuren te verwerken, kan de energie niet vinden om enthousiast te worden over de uitvoering..…

En zo kom je steeds meer in een uitputtende, energieslopende gepolariseerde setting terecht en geraak je zonder brute macht geen stap vooruit. Het team mag van alles vinden van de stijl van jou als leidinggevende en jij mag geen oordeel hebben over de inhoud van het werk van het team. Als leidinggevende trek je dan aan een team dat niet in beweging lijkt te willen komen. Dit leidt vaak tot zoveel uitputting aan alle kanten, dus ook bij teamleden, dat er veel ziekteverzuim en ‘ja zeggen en neen doen’ is.

Een paradoxaal gegeven:

Opmerkelijk is dat wanneer ik met alle betrokkenen praat in een organisatie (of een gezin), er meestal op geen enkele manier bij mij het gevoel ontstaat dat er een gebrek is aan motivatie of betrokkenheid. Natuurlijk heb je hier of daar wel eens een rotte appel, maar dat is niet de kern van de zaak. Het heeft meer te maken met het naar elkaar wijzen op zich! 

En in dit wijzen naar elkaar krijgt de polarisatie extra zuurstof vanuit allerlei soorten “zie je wel dat ik gelijk heb want….”. Zo beland je in een paradox waarin het definiëren van het probleem, wat vaak als eerste stap naar een oplossing wordt beschouwd, het probleem nog gaat versterken. En dan denk ik opnieuw naar de beroemde woorden van Einstein: “je kan een probleem niet oplossen vanuit het denkkader waarin het is ontstaan”.  In casu: wij - zij breuklijnen tussen managers en teams of teams onderling, krijg je niet overwonnen vanuit een wij - zij denken.

Er is me eens te meer helder geworden hoe het eigen leiderschap van alle betrokkenen de motor is van een goed draaiend team. Maar wat betekent dit concreet voor een organisatie, haar leidinggevende en het team? 

Als je uit de polarisatie wil blijven, is het nodig dat je je als leider naar het midden begeeft. Je gaat dus niet investeren in het overtuigen van de mensen die zich als woordvoerder van de tegenover elkaar staande kampen opwerpen. In tegendeel, je zou hen alleen maar zuurstof geven om het vuur van het dreigend conflict te doen oplaaien. Je stelt je daarentegen beter de vraag waar het in een diepere laag over gaat. Welke wijsheid komt beschikbaar als je kan ‘intunen' op het grotere geheel en het gemeenschappelijk belang? Het antwoord op deze vraag is  zeker niet altijd eenduidig maar geeft wel richting aan wat er te doen staat.

Even een ommetje in de sociale psychologie:

Hoe kan het verbinden in de diepere lagen een organisatie helpen om uit de strijd en de uitputting te blijven? Hoe krijg je daardoor iedereen mee en wordt iedereen een beetje leider? Deze vraag roept meteen ook een tegenvraag op: waarom is dit net zo moeilijk? Waarom is blijven steken in het eigen gelijk zoveel verleidelijker dan doen wat nodig is om echt tot een goede oplossing te komen? Waarom is de kloof tussen weten en doen zo groot?

Het doorbreken van oude patronen lijkt vaak gevaarlijker dan het voortzetten van het oude vertrouwde gedrag. Meer nog, bij de minste angst die niet goed verdragen kan worden hebben we als mens een reflex ontwikkeld om in oude en vertrouwde patronen beschutting te gaan zoeken. Meestal betekent dit dat mensen en organisaties zich gaan afweren vanuit hun “eigen gelijk” als veilige haven. Dit menselijk mechanisme maakt dat polarisatie zo makkelijk terrein wint. Het is een troost bij angst, al is deze troost van zeer giftige aard. Als mens vinden we het nog steeds minder spannend om te praten over iemand dan te praten mét iemand. En net dat is nodig om niet te verkrampen en te kunnen blijven balanceren, zonder uitputtingsverschijnselen.

6 strategische tips:

In een organisatie waar iedereen een menig klaar heeft zonder dat er naar elkaar wordt geluisterd, is dit des te spannender!  Zonder een gezonde portie lef kom je niet van “praten over” naar “praten mèt” elkaar. Maar je kan wel wat doen om de kansen hierop te maximaliseren.

  1. Herkader het onderwerp: niet wat de ander wel of niet doet, is onderwerp van gesprek maar wel wat er nodig is om de diepere doelstelling van de organisatie te realiseren. Wat heeft ieder bij te dragen aan het grotere geheel? Waar gaat het in essentie eigenlijk om?

  2. Luister ook naar de stille groep, nodig hen uit om hun wijsheid te delen: iedereen kent de mening van de roepers al, daar kom je niet mee vooruit. Ga niet mee in het aandikken van het tegenverhaal maar zoek de verbinding en luister naar de bezorgdheden van de groep mensen die zich niet smijten in het gekibbel.

  3. Verander je houding: in plaats van te oordelen, geef liever aan waar het jou in de kern om gaat. Durf dingen te benoemen zonder aanvallend te zijn: onderzoek samen de vooroordelen die je denken en handelen sturen. Stop met oordelen en ga onderzoekend kijken. Zo haal je de bezielde organisatie waar iedereen naar verlangt vanonder het stof!

  4. Zet ook je emotionele intelligentie in en praat vanuit je eigen persoon en noden: het kunnen maken van verbinding zal veel meer aan de organisatie kunnen toevoegen dan je kennis alleen.

  5. Toon lef! Als groep betekent dit dat jullie samen verantwoordelijk zijn voor het resultaat en niet naar elkaar wijzen. Als individu betekent dit dat je de spanning verdraagt van het loslaten van je comfort zone en ‘anders' aanwezig durft zijn. Wacht niet tot anderen het patroon doorbreken maar toon je eigen leiderschap.

  6. Hou vol én wees mild. Patronen doorbreken vraagt een soort van volgehouden koppigheid. Tegelijkertijd kan je enkel leren door te falen. Vraag steun of hulp als je voelt dat je anders afhaakt. Ken jij één topsporter zonder trouwe coach? Deel je ervaringen en twijfels met anderen en vraag hen om je feedback te geven en je aan te moedigen om je comfort zone te verlaten op een manier die bij jou past.

Mij hebben deze 6 tips enorm hard geholpen en dat doen ze nog steeds! Wil je zelf meer dan alleen enkel tips en wil je inzetten op het vergroten van je eigen leiderschap? 

Wil je als organisatie of als (bijna) uitgeputte leidinggevende hier rond een kennismakingsgesprek? Weet dat je via loopbaancheques voor slechts 10€ per uur hierin coaching kan krijgen! Neem gewoon de koe bij de horens en stuur me een mailtje: veerle@brio.works

 

Voor u gelezen: bij het eerste boek was ik verlamd, het tweede gaf gelukkig weer flow

Ik ben er zeker van dat je dit herkent! Je kijkt naar het nieuws of volgt andere media, al is het maar enkel het weerbericht, en je hebt het gevoel dat de wereld massaal de foute kant op evolueert. Het kan geen zinnig mens onberoerd laten. Wanneer je dan bedenkt wat er nodig om het tij te keren, zakt de moed je in je schoenen want tegenover zoveel “anonieme” krachten (de golfstroom, nationalistische tendensen, protectionistische economieën, het opnieuw escaleren van de wapenwedloop, de strijd om drinkbaar water, de massale vervuiling van oceanen, de groeiende kloof tussen arm en rijk,…) lijkt geen enkele ondernemende ziel opgewassen! En blijf dan maar eens in de flow, dat lijkt dan enkel te lukken met onze kop in het zand. Elegant en betrouwbaar is anders :-). Hoe zinvol met al deze emoties omgaan en bovendien nog zinvol je leven te leven, het is een vraag die me oprecht vaak bezig houdt. Ook, en misschien nog meer, als ik even op verlof ga en de schoonheid en rijkdom van natuur en cultuur mijn hart verder open zetten.

 

Schier toevallig belandden de twee boeken van op de foto samen in mijn reiskoffer. Ze leken niets met elkaar vandoen te hebben, tot ik ze beiden na elkaar las. Waar het boek van Philipp Blom helder en ook zeer beklemmend het probleem van de klimaatverandering en haar oorzaken schetst, geeft het boek over de toekomstvisie van de Dalai Lama opnieuw zuurstof om je er een weg uit te banen. Blom liet me als het ware verweesd, met veel schuldgevoel en weinig perspectief achter, de wijsheid van de Dalai Lama gaf me weer inzicht in wat ik als kleine mens aan verantwoordelijkheid kan vormgeven.

 

Paul Verhaeghe, niet een van de minsten onder ons, laat op de achterflap van WAT OP HET SPEL STAAT noteren: “Philippe Blom beschrijft de maatschappelijke, ecologische en politieke gevolgen van de klimaatveranderingen op zo’n genuanceerde manier dat er geen ontkomen is aan zijn conclusie. Wat staat er op het spel? Alles.” En daar zit het hem nu voor mij. Als alles op het spel staat, en daar ben ik samen met hem van overtuigd, dan hebben we nood aan perspectieven die ons bewegen. Het moeilijke aan dit boek vind ik niet de inhoud, want die kan ik volgen en begrijpen, zelfs de framing kan ik vatten. Het moeilijke voor mij is dat het lezen van dit boek mij cynisch, machteloos en vleugellam maakt. Na het lezen verandert mijn blik op zo’n manier dat ik niet meer helder krijg wat voor zin mijn eigen bijdrage aan de wereld kan zijn buiten ze nog meer bevuilen en belasten door te consumeren. Want er is geen ontsnappen aan.

Nog voor ik het boek over de visie van de Dalai Lama las, had ik al de opmerking dat Blom zich in zijn analyse zeer sterk laat leiden door alles wat teloorgaat en daarbij geen aandacht heeft voor de veranderingen die ten goede verworven worden door de evolutie. Niet dat ik een naïeve optimist ben, integendeel. Ik wil gewoon recht doen aan een zo groot en meerzijdig mogelijk deel van de werkelijkheid, dat is mijn favoriete “framings” perspectief. 

Terwijl Blom schetst hoe we vastlopen in de dynamieken van de combinatie van vestings- en marktdenken waarin de liberale waarden worden gewogen in een debat dat steeds meer lijkt te polariseren en waarbij het bouwen van muren het makkelijke antwoord is om de nationale en culturele waarden te vrijwaren, geeft de Dalai Lama aan hoe het streven naar geluk de verbindende factor kan zijn die de mensheid helpt om te transformeren naar een vorm van samenleven die duurzaam is voor alle betrokkenen. En toch, Blom eindigt met een licht hoopgevende noot op basis van zijn historisch inzicht: “De alchemie van het collectieve handelen maakt het onmogelijke steeds weer mogelijk, indien er voldoende mensen zijn die overtuigd en vastberaden genoeg zijn om zich ervoor in te zetten.” p. 213. Maar wat doe je dan met de onvergetelijke veelsoortigheid van de massa, want deze laat zich niet zomaar in één, twee, drie bewegen tot groot collectief handelen?

 

En hier komt de visie van de Dalai Lama met een antwoord dat fundamenteel recht doet aan de hyperdiversiteit en niet gestoeld is op het vormen van een nieuwe grote gemeenschappelijke identiteit (hetzij dan dat we allemaal bewoners zijn van dezelfde aarde). Hij roept ons op om massaal in te zetten op de jongeren van vandaag. De oorzaken van de problemen liggen weliswaar bij de oudere generaties maar die hebben niet de sleutel voor de oplossing. Dat zijn misschien zelfs meer de generaties die klagen en niets doen omdat ze een gebrek hebben aan bewustzijn en visie hier rond. Het dringt niet echt tot hen door…

 

Als we iets willen doen aan de dreiging die we ervaren rondom ons, hebben we volgens de Dalai Lama in de eerste plaats verantwoordelijkheid te nemen voor onze gedachten en emoties!!! (Verrassing 1) Hij moedigt iedereen aan om bij te dragen aan het verminderen van de macht van destructieve emoties en te werken aan een positieve manier van zijn. Van daaruit komen we tot de ontwikkeling en uitvoering van fundamentele menselijke waarden, een soort universele ethiek van mededogen. Die ethiek van mededogen is geen praktische vertaling van een religie of ideologie maar een wereldbeschouwing gebaseerd op empirische wetenschap!!! (Verrassing 2) Hij heeft het letterlijk over een wetenschap van mededogen. Hij laat hierbij zien hoe élke kleine beweging van waarde is, zelfs het licht uit doen als je een kamer verlaat én hoe mededogen niet enkel een zaak is van he hart maar ook van het handelen. “Als je iets ziet dat niet deugt, als je je bezorgd maakt over het welzijn van mensen, neem dan verantwoordelijkheid en handel vanuit dat enthousiasme,” zegt hij. “Als je onverschillig blijft, gebeurt er niets.”

Het lezen van beide boeken bracht me terug bij een citaat van Antonio Gramsci:

"Pessimism because of intelligence, optimism because of will"

Vanuit die wil en het enthousiasme heb ik dit artikeltje geschreven, om jullie deelgenoot te maken.

Vanuit dit enthousiasme werk ik aan het ontwikkelen van eigen leiderschap en veerkracht bij mensen, omdat mentaal-emotionele hygiëne cruciaal zijn voor een gelukkig en vreedzaam leven.

Vanuit dit enthousiasme richt ik mij op de ondersteuning van koppels die samen ondernemen. Omdat ik geloof en uit eigen ervaring weet hoe zij een belangrijk persoonlijk en betrokken verhaal schrijven die de samenleving op mensenmaat houdt.  Ik ga bij de bakker niet enkel voor een brood maar ook voor een glimlach en een babbel met de buren. Ze zorgen voor mijn maag én mijn hart.

Vanuit dit enthousiasme neem ik steeds vaker een korte douche in plaats van een bad en doe ik met plezier het licht uit en de deur toe wanneer ik een kamer verlaat.

Ik nodig je uit om enthousiast mee te doen. Misschien wil jij het ook wel delen? Deel het dan gewoon als reactie, zo draag je al actief bij :-)

 

Nog veel lees-, babbel- en doeplezier,

Veerle

 

Mannen, ik daag jullie uit!

Op 8 maart was het weer internationale vrouwendag. En de vrouwen laten van zich horen, dat is een feit: #meetoo,  equal pay day, de vrouwelijke manager van het jaar en al hun inspanningen om door het glazen plafond te breken. Allemaal waardevol om structurele ongelijkheid uit de wereld te helpen, ten minste een klein beetje in een klein deeltje van de wereld. Op wereldschaal moet er nog walgelijk veel gebeuren, valt er nog wel wat te transformeren! 

En is transformatie niet geweldig veel sterker als de vrouwelijke dynamiek in volle wisselwerking kan staan met de mannelijk dynamiek? Ik spreek hier bewust over dynamieken en niet over mannen en vrouwen op zich. Want elke man of vrouw heeft een mannelijke en een vrouwelijke dynamiek in zich. (Carl Gustav Jung sprak over de animus als het mannelijke in de vrouw en anima als het vrouwelijke in de man.) 

Het mannelijke is het uitreikende stuk, dat geassocieerd wordt met rationaliteit en resultaatgedrevenheid. Het vrouwelijke is de naar binnen gerichte dynamiek die geassocieerd wordt met intuïtie, verbinding en waarden gedrevenheid. Het hoofd en de buik, zou je kortweg kunnen zeggen. Vroeger werd dit ook fijn opgesplitst per geslacht: de man zorgde voor de centen en manifesteerde zich in de buitenwereld en de vrouw zorgde voor de familie en manifesteerde zich in de intiemere kring. Handig en opgeruimd! 

Ware het niet dat mannen en vrouwen zich zo maar zeer éénzijdig konden ontwikkelen en het zijn weerom de vrouwen die in opstand kwamen! Vrouwen zijn zich meer gaan manifesteren in hun mannelijke energie. Vrouwen zijn gaan werken, gaan studeren, gaan beheren zodat ze eindelijk ook zichtbaar werden in hun economische waarde! De emancipatie van de vrouw is een gezonde correctie geweest maar het is hoog tijd voor een bijkomende correctie! Kwestie van sturen en bijsturen als kern van ontwikkeling.

De samenleving is zo doorgedraaid dat het aantal burn-outs en andere vormen van ‘opgedroogde-zielen-leed’ ons als samenleving zowat in een wurggreep lijkt te hebben. Door het overwaarderen van de mannelijke beweging zijn we onszelf juist gaan beperken. We zijn onderweg de relatie met onze diepe menselijke kern kwijtgeraakt. En het is net die relatie tot onze unieke kern die de kwaliteit van ons innerlijk geluk, de kwaliteit van onze relaties en zelfs de kwaliteit van een duurzaam succes in de zakenwereld en de samenleving bepaalt.

Het is voor het welzijn van de wereld én voor ons eigen welzijn van kapitaal belang (al mag dat kapitaal zich nu eindelijk eens dienstbaar aan de mens en de wereld gaan gedragen:-) dat we in harmonie leren leven met al onze intelligenties (buik, hoofd, hart en handen). Vanuit contact met onze unieke innerlijke gedrevenheid kunnen we de wijsheid, de kunde, de kracht en het doorzettingsvermogen ontwikkelen om om te gaan met de duizelingwekkende uitdagingen van vandaag. 

Een krachtige wisselwerking tussen de mannelijke en de vrouwelijke dynamiek zal ons naar een hoger plan tillen. Er kan een nieuw soort van heelheid ontstaan die de als onhoudbaar ervaren en verstikkende opsplitsingen kan overstijgen.

Nog niet overtuigd? Ik geef je een aantal voorbeelden van onhoudbaar geworden spanningsvelden die we vanuit heelheid kunnen overstijgen. Voorwaarde: dat we in onszelf én in de ander deze heelheid respecteren:

  1. Prestatiedruk en controle op het werk, zachtheid en authenticiteit thuis
  2. Resultaatgedreven tegenover waarden gedreven
  3. De maatschappelijke hang naar controle van prestaties en de neurologische wetenschap die ontdekt hoe dat het krijgen en geven van vertrouwen mensen hun potentieel boost 
  4. De vooruitgang van het biomedische en protocollaire denken en handelen rond gezondheid en het ziekteverzuim dat maar niet onder controle geraakt
  5. We voeden onze kinderen op om zichzelf te zijn in al hun facetten om ze daarna met een wereld te confronteren die vooral lijkt te polariseren
  6. De haast dwangmatige happyness cultuur tegenover het isolement en de eenzaamheid van mensen die lijden. En lijden doen we allemaal ooit en net dan willen we ons niet geïsoleerd voelen
  7. We consumeren ons kapot en verstikken ondertussen de oceanen met plastic, de lucht met fijn stof, de aarde met zware metalen, het leidingwater met hormonen
  8. We vinken heel de dag krampachtig to-do lijstjes af om dan alles te leren loslaten in een mindfulness training of een yogales.

Dit lijstje bij elkaar schrijven alleen al maakt me moe, futloos, depressief en cynisch! En juist daarom hebben we nood aan verbinding: tussen het mannelijke en vrouwelijke, tussen de uitreikende beweging naar buiten en de terugplooiende beweging naar binnen. We moeten de draad met onszelf weer oppakken en luisteren naar elkaar en naar onszelf, in alle wijsheid. 

Ik bewonder de mannen die hun vrouwelijke dynamiek omarmen en juist op die manier iets fundamenteel bijdragen aan onze ontwikkeling als samenleving. Walter Torfs, Jef Colruyt, Koen Vanmechelen, Jan Terlouw en er zijn er natuurlijk nog véél meer: allemaal voorbeelden van  mannelijke mannen die net iets zeer waardevol toevoegen omdat ze de heelheid in zichzelf en de ander erkennen. Ze overstijgen het conflict tussen het resultaatgedreven en het waardengedreven zijn en brengen daardoor weer hoopvolle beweging in de wereld, al is het maar voor even.

En deze hoop hebben we nodig. Daarom hebben we allemaal het mannelijke en vrouwelijke in onszelf en de ander te waarderen. Laten we onze angst voor het ‘vreemde in onszelf’ overwinnen. Help elkaar door er open over te spreken en de waarde ervan te erkennen. 

Mannen: leef en werk vanuit uw kracht én kwetsbaarheid!
Vrouwen: leef en werk vanuit uw kwetsbaarheid én kracht!
Omarm uzelf en elkaar en laat de wijsheid dan maar komen.

Mannen, ik daag jullie uit!


Wanneer dit artikel je raakt, laat het dan zeker weten! Ik hoor het graag.
Neem ook alvast een kijkje op deze pagina

Baas in eigen hoofd of is perfectionisme de leider en jij de lijder?

waves.jpg

Verhoog de vaardigheid en veerkracht van jouw ondernemende geest!

‘Baas in eigen hoofd' betekent niet dat je altijd maximaal presteert maar wel dat je leert surfen op de golven van het leven. Je kan leren bij welke soort golven je systeem in een kramp schiet, wanneer de zee veilig is om even te rusten en uit te wiegen, op welke momenten het goed is om te oefenen en wanneer het nodig is dat je met volle focus en evenwicht de golven tegemoet treedt.

Ik durf stellen dat ondernemende geesten bewust of onbewust werken aan het ontwikkelen van de wijsheid om te weten wanneer je welke vaardigheid (vechten of vluchten, rusten, wiegen, oefenen, evenwicht en focus) moet inzetten. Op je doel afgaan vraagt focus en evenwicht, het vraagt doorzetting en kracht om resultaat te behalen. Dit is de naar buiten gerichte energie. Wanneer je voelt dat de focus en de kracht verminderen, is het wijs om rustigere oorden op te zoeken zodat je kan bekomen en bijtanken. Dit is een meer naar binnen gerichte beweging. De dynamiek van beide bewegingen zijn noodzakelijk om bezield te kunnen blijven leven.

Zo had ik gisteren gepland om een nieuwsbrief te schrijven maar voelde dat alles in en rond mij vroeg voor een ander soort betrokkenheid. Ik was erg moe van dagen voordien met evenwicht en focus grote golven tegemoet te treden. Als ik koppig zou doorgaan, zou ik me depressief gaan voelen omdat ik geen inspiratie meer voelde, in het slechtste geval zou ik me zelfs kunnen gaan afvragen of het wel zin heeft om mij hiervoor in te spannen. Gelukkig voelde ik de wijsheid om naar kalme wateren te gaan en een beetje uit te wiegen. Zo gaf ik mezelf mijn veerkracht terug. Ik voelde dat ik nood had aan een beetje meer afstand en even ongedwongen genieten. In plaats van naar mijn bureau te stappen, stapte ik naar de keuken en genoot van het bereiden van een lekkere maaltijd voor heel mijn gezin. Ook dat deed deugd en gaf mij geluk! Ik voedde niet enkel mijn gezin maar ook mijn ziel.

Wanneer je in staat bent om de beweging naar buiten af te wisselen met de beweging naar binnen, geef je als ondernemende geest letterlijk zuurstof aan je systeem. Geluk is geen pilletje in een potje maar de vaardigheid om flexibel te bewegen in functie van wat nodig is. De weg naar flow ontstaat wanneer we de tijd nemen om de ziel te voeden en vanuit die kracht een resultaat willen neerzetten in de wereld. Kortom, wanneer je de beweging maakt van vinken naar vonken, voed je je ondernemende geest met spirit en ga je herleven.

Het verschil tussen flow en perfectionisme zit hem in de innerlijke dwang. 

Wanneer het perfectionisme het van je overneemt, ben je zo gespannen op het resultaat naar buiten dat er geen vrijheid meer is om de beweging naar binnen te maken en om je ziel te voeden. Je geraakt er per definitie erg uitgeput van. Perfectionisme is bij velen het hardnekkigste stemmetje in ons hoofd dat ons eigen verlangen kan overroepen. Het ontstaat wanneer het beredenerende en prestatiegerichte brien het intuïtieve en emotionele brein van haar plaats gaat duwen. Dit begint reeds wanneer het bezielde, vrije kind wordt ondergesneeuwd door resultaats- en prestatiedrang.

Het goede nieuws is dat je vanuit het versterken van je innerlijk leiderschap geleidelijk aan de regie over je eigen leven kan herwinnen. 

Zo was ik zelf een kampioen in uitstelgedrag dat mij geweldig kon uitputten omdat ik in mijn hoofd mijzelf constant verweet dat ik iets aan het uitstellen was zonder dat dit leidde tot actie! Door mijn perfectionisme aan te kijken en mijn innerlijk leiderschap te versterken ben ik veel ondernemender en dat is heerlijk. Niet alleen voor mezelf maar ook voor de mensen rondom mij en voor mijn zaak.

Herken je jezelf in enkele of meerdere van volgende kenmerken?

  1. Je zoekt voortdurend naar de goedkeuring van anderen
  2. Je legt de lat zeer hoog
  3. Je betrapt jezelf soms op een erg uitgesproken oordeel over wat anderen niet goed (genoeg) doen.
  4. Jij bent haast nooit tevreden over je prestatie en kan je niet inbeelden dat anderen dat wel zijn.
  5. Je vindt geen rust voor je de dingen onder controle hebt
  6. Je hoofd is altijd vol met piekerende en kritische stemmen
  7. Je stelt dingen uit en dat voelt dan ook weer slecht
  8. Je ervaart veel stress wanneer je keuzes moet maken
  9. Je neemt meer verantwoordelijkheid dan de situatie vraagt, daardoor kunnen anderen rustig en ontspannen aanwezig zijn
  10. Je geeft niet op en je gaat soms echt over je grenzen, tot de uitputting volgt
  11. Vaak ontwikkelen zich angsten (paniek-aanvallen), depressieve gevoelens, dwangmatig gedrag of een burn-out

Wil jij ook graag meer baas worden in je eigen hoofd en het gedreun van het perfectionisme wat verminderen zodat je weer rust én sturing vindt? Dan is dit een ‘perfecte’ dag voor jou!

Hou je meer van de intimiteit van een één op één ontmoeting, dan is loopbaanbegeleidingmeer geschikt voor jou!

Drie keer blij voor zaken waar ik meestal tegen op zie.

Vandaag heb ik gebruikt om een aantal zaken uit te zoeken rond gebruik van sociale media en hoe je zelf aan de slag kan gaan met het ontwerpen van folders. Eigenlijk mag ik niet zeggen 'vandaag' want ik ben er al een tijdje mijn ontdekkingstocht van aan het maken. Ik was vorige week op een groot event  van een business mentor en daar werd me verteld dat ik de marketing en sociale media aan anderen moest overlaten. Ik plaats van 'hoe of wat' zou ik mij de vraag moeten stellen 'wie' dit voor mij kan uitrollen. Ook mijn eigen businesscoach,  Ann Van Riet suggereerde dat ik mijn tijd misschien beter kon gebruiken om de deur uit te gaan en te netwerken. (Zij heeft me trouwens doen beseffen dat ik vanuit mijn specifieke kennis en ervaring de geschikte persoon ben om een zeer specifiek programma uit te werken voor een al even specifieke doelgroep. Maar daarover volgend keer meer. )

Vroeger zou ik hun advies met plezier hebben gevolgd omdat ik dan een taak van mij kon afschuiven die ik niet graag doe. Maar als ondernemer moet je ook altijd willen bijleren en ik had onverwacht een weekje tijd. Mijn expeditie heeft me niet enkel technisch van alles doen leren, het heeft ook in andere lagen dingen in beweging gezet. Als ervaren ondernemer maar toch nieuw als zaakvoerder van BRIO.WORKS, heeft dit experiment met marketing, sociale media en het uitwerken van een zeer specifiek product toch ook weer van alles met me gedaan:

vrouw multitasking.jpg
  1. Ik ben blij dat ik mijn folder-ontwerp niet uit handen heb gegeven. Het nadenken over wat echt de kern is van je verhaal, welke beelden bij je missie horen en hoe je daarin je toekomstige klanten wil aanspreken, was een rijke oefening. Gedwongen worden om op een andere manier naar jezelf en je werk te kijken, was voor mij een weg van heel veel woorden naar de essentie, van schrappen wat niet past of niet helder is en mezelf voortdurend uitdagen om helder te zijn. Ik nodig klanten vaak uit om dit soort oefeningen te doen als het gaat over hun dromen en hoe ze die willen vertalen in de wereld. Ik ervaar dan keer op keer hoe dit energie brengt en kwelduiveltjes -wat zullen anderen wel niet denken, kan ik dit wel maken, ben ik niet te...- de mond snoert. Ik ben echt blij dat ik de kracht van dit soort exercitie zelf nog eens mocht ervaren.
  2. Ik ben blij dat ik zelf mijn website van BRIO.WORKS heb aangepast, ook al zal het niet flashy en perfect zijn. Ik weet nog hoe afhankelijk ik me kan voelen als ik iets moet aanpassen en dit niet zelf gedaan krijg. Dan moet ik wachten op de webmaster en voel ik me soms echt dom. Hoewel ik in de toekomst waarschijnlijk wel een webmaster zal inschakelen, ben ik toch erg tevreden over deze selfmade versie en de leerweg die ik daardoor heb afgelegd. Het is ook een manier om constructief om te gaan met het talent dat schuilt achter mijn perfectionisme. Zo kan ik immers zelf de controle houden en toch ermee omgaan dat anderen het beter kunnen. Ik heb me daardoor niet laten wegblazen!
  3. Ik ben blij dat er een opdracht was verplaatst naar een latere datum. Zo kreeg ik tijd om me hier zelf mee bezig te houden en kan ik ervaren hoe dit mij steviger in het zadel zet, zelfs inhoudelijk. Alsof deze week me geholpen heeft om mijn eigen programma's nog meer toe te eigenen. Ik voel energie en heb zelfs allerlei creatieve impulsen gekregen om extra aan de slag te gaan. Morgen heb ik een netwerk event gepland. Ik vind dit vaker een karwei dan iets om naar uit te kijken. En toch, stiekem voel ik nu al dat ik morgen met meer naturelle mijn verhaal zal kunnen doen. Gewoon omdat ik het deze week nog eens helemaal heb kunnen 'opschonen'.

Om jullie ook te laten genieten van mijn eerste stappen als ontwerper van folders, kunnen jullie al eens verkennen in mijn folder rond loopbaancoaching en stress- & burnout-coaching. Hij wordt binnenkort ook in papieren versie verspreid.

<
individueel folder van veerle meursp>Hello, World!

Pleidooi voor lef: niet enkel bij leiders, ook bij volgers

Wat mij boeit is hoe een leidinggevende niets kan zonder enthousiasme van de volgers. Als dit enthousiasme er niet is, wil dit niet per se zeggen dat dit aan de leidinggevende ligt! Hoe kunnen leiders en volgers vanuit hun dynamiek de organisatie waar ze voor staan vooruit stuwen? Wat heb je nodig om sàmen meerwaarde te creëren?

De leidinggevende die hard investeert in het team en zichzelf

Ik coach leidinggevenden die werkelijk uitgeput zijn geraakt omdat ze haast àlles uit de kast haalden om er dan toch niet in te slagen om hun team mee te krijgen. Denk maar aan participerend werken, coachen naar zelfsturende teams, zorgzaam uitspreken van verwachtingen en vragen wat nodig is om verder te kunnen, luisteren naar weerstand en tegemoet komen. Enfin, ze stretchen zichzelf soms zo hard in de balans van steunen en sturen dat ze er zelf onder gaan lijden. En dan nog zal het niet goed genoeg zijn! Het team wil bv alles eerst nog eens doorpraten, heeft dan toch nog wat reserve bij het plan van aanpak, vindt ook dat de leidinggevende toch wat teveel stuurt en onhandig is in het geven van feedback, heeft tijd nodig om deze kwetsuren te verwerken, kan de energie niet vinden om enthousiast te worden over de uitvoering.

En zo komen we in een gepolariseerde werksetting terecht. Het team mag van alles vinden van de stijl van de leidinggevende en de leidinggevende mag geen oordeel hebben over de inhoud van het werk van het team. De leidinggevende ziet zichzelf hard werken en trekken aan een team dat niet in beweging lijkt te willen komen. Dit leidt vaak tot zoveel uitputting aan alle kanten dat er veel ziekteverzuim is.

Een paradoxaal gegeven

Opmerkelijk is dat wanneer ik met alle betrokkenen praat, er op geen enkele manier bij mij het gevoel ontstaat dat er een gebrek is aan motivatie of betrokkenheid. Natuurlijk heb jehier of daar wel eens een rotte appel, maar dat is niet de kern van de zaak. Het heeft meer te maken met het naar elkaar wijzen op zich. En in dit wijzen krijgt de polarisatie extra zuurstof vanuit allerlei soorten “zie je wel dat ik gelijk heb want….”. Zo belanden organisaties in een paradox waarin het definiëren van het probleem, wat vaak als eerste stap naar een oplossing wordt beschouwd, het probleem nog gaat versterken. En dan kijken we opnieuw naar de beroemde woorden van Einstein: “je kan een probleem niet oplossen vanuit het paradigma waarin het is ontstaan”.  In casu: wij-zij breuklijnen tussen managers en teams of teams onderling, krijg je niet overwonnen vanuit een wij-zij denken.

Iedereen leider: ‘responsability’ als ‘being able to respond’

Er is me eens te meer helder geworden hoe het eigen leiderschap van alle betrokkenen de motor is van een wendbare organisatie. Maar wat betekent dit concreet voor een organisatie, haar leidinggevende en het team? Als ik uit de paradox van de polarisatie wil blijven, is het nodig dat ik zowel als leider als als volger mij naar het midden begeef en me de vraag durf stellen waar het in een diepere laag over gaat. Of misschien zelfs niet dieper maar hoger: kan ik kijken vanop die afstand waarop ik in staat ben om het hele plaatje te zien, inclusief mijn eigen verantwoordelijkheid? Welke wijsheid komt beschikbaar als we kunnen intunen op het grotere geheel en het grotere belang?

Het antwoord op deze vraag is niet eenduidig maar geeft wel richting aan wat wij als individuen te ontwikkelen hebben en hoe dit een antwoord kan zijn op de roep van de samenleving naar meer dan alleen economische groei.

Er lijkt steeds meer bewijs dat suggereert dat een substantieel groeiend aantal werknemers, klanten, investeerders en overheden naast volgens de economische waarde een bedrijf of organisatie ook taxeren op ruimere meerwaardecreatie. Natuurlijk dienen CEO’s te blijven doen wat ze altijd reeds deden, klanten bedienen: werknemers managen en positieve bedrijfscijfers neerzetten. De vraag is vanuit welke motivatie dit gebeurt. En er is een steeds groter aantal CEO’s dat steeds meer oog heeft voor de diepere bestemming en de waardecreatie voor een maximaal aantal stakeholders.

Onbewust komt hier de innerlijke drijfveer van het bedrijf dichter bij de drijfveer van de werknemer als deel van een grotere samenleving met duurzamere belangen.

Waarom is lef zo belangrijk?

Hoe kan het verbinden met de innerljke drijfveer een organisatie helpen om weerbaarheid te ontwikkelen en wendbaar te worden in de constante uitdaging van groei en transformatie? Hoe verbindt dit de leiders met de volgers? Hoe wordt iedereen leider? Deze vraag roept meteen ook een tegenvraag op: waarom is dit net zo moeilijk? Waarom is de kloof tussen weten en doen zo groot?

“The world has changed. Walls are crumbling. Tyrants are toppling. The polar caps and glaciers are melting… But the two things that appear to be deeply frozen and unchanged are our collective habits of thought and the actions that they produce and reproduce in our world.” Otto Sharmer and Katrin Kaufer, Leading from the Emerging Future: From ego-system tot Eco-systemEconomies, 2013

Het doorbreken van oude patronen is voor betrokkenen gevaarlijker dan het voortzetten van het oude vertrouwde gedrag. Meer nog, bij de minste angst die niet goed gedragen kan worden heeft de mensheid een reflex ontwikkeld om in oude en vertrouwde patronen beschutting te gaan zoeken. Meestal betekent dit dat mensen en organisaties zich gaan afweren vanuit hun “eigen gelijk” als veilige haven. Dit mechanisme maakt dat polarisatie zo makkelijk terrein wint. Het is een troost bij angst, al is deze troost van zeer giftige aard.

Ik beleef het dan ook als een uiting van mijn eigen bestemming om lef te mobiliseren. Ik ondersteun mensen en organisaties in hun uiten van lef. Het verbinden met de bestemming helpt hen dat te doen waarvan ze voelen dat het nodig is. En natuurlijk is dit een tikkeltje spannend. Niemand riskeert graag zijn nek, zeker niet als je op voorhand niet weet wat het gevolg zal zijn: gaat je nek rollen of word je beloond? Ga je je plaats vinden in de markt of wordt je weg geconcurreerd?

Maar ook hier weer komt de energie wanneer er contact is met de unieke innerlijke bestemming die leidt naar even de unieke bijdrage aan het grotere geheel. Zo opent zich een perspectief op het geheel en een verbondenheid met de innerlijke bron van sturing. Het echte lef toont zich als dit aangeraakt wordt.

Enkele ankers die stevigheid bieden:

In een organisatie waar er een sterke wij-zij beleving is, is dit des te spannender! Zelfs met een externe procesbegeleider is er niet altijd een garantie op slagen. Zonder een gezonde portie lef kom je niet van “praten over” naar “praten met” elkaar. Maar je kan wel wat doen om de kansen hierop te maximaliseren.

1.         Herkader het onderwerp: niet wat de ander wel of niet doet, is onderwerp van gesprek maar wel wat er nodig is om de diepere doelstelling van de organisatie te realiseren. Wat heeft ieder bij te dragen aan het grotere geheel? Durf je het onbespreekbare bespreekbaar te maken?

2.         Luister ook naar de stille groep, nodig hen uit om hun wijsheid te delen: iedereen kent de mening van de roepers al, daar kom je niet mee vooruit. Ga niet mee in het aandikken van het tegenverhaal maar zoek de verbinding. Welke innerlijke drijfveer maakt onze meerwaarde voor elkaar en de wereld helder?

3.         Verander je houding: in plaats van te oordelen, geef liever aan waar het jou in de kern om gaat. Durf dingen te benoemen zonder aanvallend te zijn: onderzoek samen de vooroordelen die je denken en handelen sturen. Stop met oordelen en ga onderzoekend kijken naar hetzelfde. Zo haal je de bezielde organisatie waar iedereen naar verlangt vanonder het stof!

4.         Voeg kwetsbaarheid toe aan je intelligentie: de kwaliteit van het kunnen maken van verbinding zal veel meer aan de organisatie kunnen toevoegen dan je kennis alleen.

5.         Toon lef! Als groep betekent dit dat jullie samen verantwoordelijk zijn voor het resultaat en niet naar elkaar wijzen. Als individu betekent dit dat je de spanning verdraagt van het loslaten van je comfortzone en anders aanwezig durft zijn. Wacht niet tot anderen het patroon doorbreken maar toon je eigen leiderschap.

6.         Hou vol én wees mild. Patronen doorbreken vraagt een soort van volgehouden koppigheid. Tegelijkertijd kan je enkel leren door te falen. Vraag steun of hulp als je voelt dat je anders afhaakt. Ken jij één topsporter zonder trouwe coach? Deel je ervaringen en twijfels met anderen en vraag hen om je feedback te geven en je aan te moedigen om je comfort zone te verlaten op een manier die bij jou past.

Wat of wie inspireerde mij tot artikel? 

In de eerste plaats is er natuurlijk mijn eigen gevecht met mijn 'eigen leiderschap' en er zijn de uitdagingen van mijn klanten die ook mij dagelijks prikkelen om verder te evolueren en te leren.

Verder was ik laatst aanwezig bij een bijzondere dag rond polarisatie in de samenleving en hoorde ik een prikkelende uiteenzetting van Bart Brandsma: Polarisatie. Inzicht in de dynamiek van wij-zij denken

Wil je graag hierover een gesprek?

Tijdens de zomermaanden heb ik het rustig en kan ik enkele momenten voorzien om vrijblijvend hierover in gesprek te gaan. Het kan jou helpen om helder te krijgen wat er nodig is voor jou als leidinggevende of voor je organisatie en het helpt mij om meer inzicht te verwerven in hoe ik me beter dienstbaar kan maken vanuit mijn bestemming. Het volstaat om hierover een mailtje te sturen naar veerle@brio.works

7 manieren om jezelf, de ander en de samenleving tekort te doen als leidinggevende

Ondanks de verharding in onze samenleving ontdek ik in mijn werk rond leiderschapsontwikkeling een parallelle beweging waarbij mensen hun nood aan verbinding durven toelaten en invullen. Steeds meer mannen en vrouwen in leidinggevende functies zijn bereid om protocol los te laten. Ze gaan op zoek naar hun kern die ze soms onderweg in hun carrière hebben losgelaten, nemen geen genoegen meer met holle frasen en stoere borstklopperij. Er is meer openheid over de nood om als mens vanuit het geheel aanwezig te kunnen zijn, ook in hun leiderschap. Een CEO: “Ik voelde wel veel herkenning bij die getuigenissen van succes in duurzaam en wendbaar leiderschap maar tegelijkertijd was het alsof er een stuk van mij niet aanwezig kon zijn. En dat had iets te maken met het eenzijdig aandacht geven aan succesverhalen terwijl ik nood heb aan te horen hoe ook zij een weg van vallen en opstaan hebben afgelegd.”

Een ander pakkend voorbeeld mocht ik begin deze week meemaken met een jonge vrouw: Als slachtoffer van een terroristische aanslag vroeg ik haar naar haar rouw omwille van het verlies aan levenskwaliteit. Ze verwoordt hoe ze vooral boos is, meer boos dan verdrietig. Niet boos op de daders maar op de samenleving die mensen zo erg in de steek laat dat ze dader worden. Ook boos op zichzelf omdat ze beseft hoe diep het racisme ook onbewust in haar zit, ook al wil ze dat niet en schaamt ze zich ervoor en durft ze het tegen niemand zeggen Ik heb dit vroeger nooit zo beseft hoe dit deel is van ons allemaal. Deze jonge vrouw kon vanuit haar lijden net contact maken met het groter geheel van waaruit ze ook verbonden kon zijn met het lijden van de dader van deze aanslag. Doordat ze haar oordeel, cynisme en angst kon loslaten, kon ze zich verbinden met het slachtoffer in de dader en met de dader in zichzelf. 

In tegenstelling tot deze verbindende intimiteit in mijn werk komen we in het publieke discours nog vaker de dynamiek van “absensing” tegen. Deze ontstaat wanneer oordeel, cynisme en angst de overhand nemen. Het geeft ons een vals gevoel van veiligheid en doet helemaal tekort aan onze diepe nood aan connectie en ons gedragen voelen als lid van een grotere gemeenschap. We splitsen onszelf af van onze diepe kern en van het anders zijn van de ander omdat we er niet meer op durven vertrouwen dat onze behoefte aan verbinding zal worden vervuld. Dit is het begin van een self fulfilling prophicy. In plaats van ons te verbinden met het anders zijn van de ander gaan we onderdrukken, ontkennen, polariseren en afsplitsen. 

Omdat ik het afsplitsen bij mezelf ook herken besef ik hoe makkelijk en evident het voelt om me door angst te laten leiden. Met de verkiezing van Erdogan tot president en het besef dat er veel Belgische Turken voor hem hadden gestemd, werd ik bang en was mijn eerste reactie oordelend. Het heeft me tijd gekost om vanuit het geheel te kunnen kijken en mij te verbinden met het sociale veld waarin dit stemgedrag aandacht vraagt in plaats van veroordeling. Het helder krijgen van wat met mij gebeurt en wat ik dan doe, helpt me om er minder snel in te stappen. Ook in organisaties is het verhelderen van deze dynamieken een belangrijke stap in het ontwikkelen van het volle potentieel vanuit verschil. Vandaar dat ik de verschillende gradaties van afsplitsen graag met jullie deel.

Otto Sharmer beschrijft zijn ‘Theory U’ 7 verschillende gradaties van afsplitsen, van het uit de weg gaan van echt contact met de ander en het vooropzetten van het belang van het ego (Sharmer heeft zich op zijn beurt laten inspireren door Glasl):

 

  1. Downloaden: we herhalen patronen zoals we die van vroeger aangereikt hebben gekregen. “Als wij vroeger ook altijd zomaar ons gedacht zouden hebben gezegd, kregen we ons ontslag. Waarom doen de mensen nu zo moeilijk over de stomste dingen eerst? Ze beseffen niet eens hoe goed ze het hebben.”

  2. Andere zienswijzen het zwijgen opleggen: door het verschil in zienswijze niet te ontvangen, gaat er ook zeer veel wijsheid verloren. Ik bevestig mijn eigen wijsheid die ik vanuit mijn downloads inbreng en sta niet open voor de downloads van anderen. Hier zit een soort van “waarom-daarom denken” achter. Hierdoor kan de kwaliteit van een oplossing niet evalueren en herleid je de ander tot wat één van mijn collega’s “monkey see, monkey do” noemt. Zowel de mens als de samenleving wordt veel tekort gedaan.

  3. Anderen de schuld geven: wanneer er een dynamiek van schuld ontstaat, zetten we ons vast in het verhaal van juist en fout en komen we niet tot een bevragende open houding waaruit geleerd kan worden. Ik verbind mij zo niet met het geheel waar ik onderdeel van ben en ga de open dialoog uit de weg. Ik zonder me af in mijn eigen gelijk. Na de terroristische aanslagen getuigen mensen van vijandige uitingen op de werkvloer. Een man vertelde hoe collega’s hem geen hand meer wilde geven, enkel en alleen omdat hij moslim was.

  4. Hoogmoed: bijna twintig jaar geleden startte we met enkele mensen die gespecialiseerd zijn in psychotrauma en stress het Instituut voor Duurzame Ontwikkeling van Mens en Organisatie (Indomo). Het instituut heeft enkele jaren erg goed gefunctioneerd en veel mensen en organisaties kunnen ondersteunen vanuit een rijke expertise. Toch heeft het zich niet in haar volle potentieel kunnen ontwikkelen. Het was onze gewoonte om vaak samen te zitten en de organisatie te laten ontwikkelen vanuit een organisch proces van onderling afstemmen. Dit ging erg goed zolang we letterlijk veel tijd samen doorbrachten en investeerden in intense dialoog. Vanaf het moment dat één van de mede-oprichters privé door een eisende situatie ging, kreeg het patroon dat ik nu als hoogmoed zou duiden vrij spel. Zo had ikzelf in mijn jong en ongebreideld enthousiasme niet door dat we even mee moesten vertragen maar ging ik integendeel alleen door met ontwikkelen en organiseren, zonder in verbinding te blijven. Dit zorgde voor een trage neergang waardoor ook anderen en het centrum hun volle potentieel niet konden vervullen ondanks het harde werk. Wat ik nu besef is dat ik meer gedreven werd door mijn ego dan door ons gemeenschappelijk gedragen doel. Dit is voor mij een zeer pijnlijk, stroef maar dierbaar leerproces geweest.

  5. Intrigeren en onjuiste informatie: Dit gebeurt door gif te verspreiden binnen de collectieve denk- en gespreksbronnen. Informatie wordt maar deel gedeeld of er wordt bewust foute informatie in omloop gebracht. Dit is een strategie die zowel door grote bedrijven, instellingen en politiek op grote schaal wordt toegepast. “The alternative truth”! Het is een gekende strategie om macht te creëeren en vervolgens te behouden met een toename van cynisme en zich op zichzelf terugplooien van mensen tot gevolg. Voorbeelden hiervan zijn spijtig genoeg legio. De schade die bv Monsanto de samenleving toebrengt door het bewust verspreiden van onjuiste productinformatie is niet uit te drukken en des te pijnlijker als je beseft hoe het belang van zeer velen wordt geofferd voor het ego van enkelen. In organisaties heeft dit tot gevolg dat mensen burn-out gaan, zich passief agressief gaan gedragen, terwijl de intriganten zich steeds sterker in hun gelijk voelen. Langs beide polen wordt er veel geofferd en geloochend. De organisatie ervaart dit door energielekken die niet duidelijk definieerbaar zijn. In de drang van een organisatie om een verklaring te hebben voor deze energielek wordt er vaak een zondebok (persoon of afdeling) geïdentificeerd.

  6. Intimidatie en pesten: hierbij wordt gif verspreid binnen menselijke relaties. Het is een vorm van jezelf groter maken door de ander kleiner te maken. Dit maakt slachtoffers en niet weerbare getuigen ziek. Bovendien snijdt het de verbinding met de hoogst toekomstige mogelijkheid volledig af. De ander wordt letterlijk buiten spel gezet. Innovatie wordt verhinderd omdat alle energie wordt opgeslokt door het behouden van een status quo waarin de gepeste buiten spel kan blijven. Dit verhindert fundamenteel een kijken vanuit het belang van het grotere geheel( bv de missie van de organisatie).

  7. Instorting: er gebeurt collectief iets wat eigenlijk niemand echt wil, nl opereren in een vergiftigde sfeer van pathologische communicatiepatronen die elkaar zodanig versterken tot het systeem instort of er een onmenselijk zware tol moet worden betaald om het alsnog leefbaar te houden. Dan zitten we bij de terreur van extreme polarisatie, cynisme e angst.

Wanneer je als leidinggevende het belang onderkent van het afstemmen van de persoonlijke ontwikkeling met de ontwikkeling van je organisatie en bovendien gelooft in de kracht van het innoveren vanuit diepe verbondenheid, dan heb je er alle belang bij om deze dynamiek van sociale pathologie te herkennen en om te buigen naar een holding space van sociale emergentie.