Hoe kunnen de inzichten van de theoretische fysica ons iets vertellen over de kracht van een echte dialoog?

David Bohm.jpeg

DAVID BOHM. ON DIALOGUE. NEW YORK, 1996

David Bohm beweert dat je denken altijd verbonden is aan het denken van anderen. Het gesprek is, volgens hem de plek waar je met elkaar de patronen van dit collectief denken kan onderzoeken en onderhouden. Als kwantum fysicus was hij geïnteresseerd in de chaos en onderliggende orde van kleine bewegende deeltjes. Op latere leeftijd raakte hij geïnteresseerd in de chaos en onderliggende orde in het denken en spreken en roept hij op tot het voeren van gesprekken waarin de chaos, de frustratie en de irritatie gezien mogen worden.

‘People tend to think of common consciousness as ‘shared bliss’. That may come; but if it does, i’m saying that the road to it goes through this. We have to share the consciousness that we actually have. We can’t just impose another one. But if people can share their frustration and share their different contradictory assumptions and share their mutual anger and stick with it – if everyone is angry together – then you have a common consciousness.’

Uit On Dialogue, David Bohm

Het is immers geweldig om te ervaren wat er gebeurt wanneer we als mensen gewoon erkenning kunnen geven aan wat er is en ons daartoe open en ontvankelijk leren verhouden. In het loslaten van het oordeel en het samen in- en uitzoomen op dat wat onze aandacht vraagt, komen situaties tot hun opheldering en wordt creativiteit geboren.