Compassie als oplossing: voor als je even tijd hebt en iets zinvol wil horen...

Over hoe individualisme onze collectieve geestelijke gezondheid aantast: klik hier

Hoe overwinnen we toenemende vervreemding, eenzaamheid en ecologische rampspoed? Er is een nieuw verhaal nodig om de samenleving te bevrijden van het allesoverheersende rendementsdenken. De invloedrijke Britse denker George Monbiot heeft antwoorden hoe we uit deze puinhoop komen. We moeten onze relatie tot de natuur, de medemens, de gemeenschap, de politiek, en vooral tot onszelf opnieuw uitvinden.

Quotefancy-1170927-3840x2160.jpg

Inspiratie to sparkle your life!

stilte.jpeg

THICH NHAT HANH

Ook tijdens de zeldzame momenten dat er geen geluid, tekst of andere informatie van van buiten naar binnen komt, zit ons hoofd constant vol met ronddraaiende gedachten. Hoeveel minuten per dag, als ze er al zijn, verblijf je in volle stilte?
Stilte is essentieel,
We hebben stilte nodig,
net zoals we lucht nodig hebben
en een plant licht nodig heeft.
Met een geest propvol woorden
en gedachten, is er geen ruimte voor onszelf.

Hoe kunnen de inzichten van de kwantumfysica ons iets vertellen over de kracht van een echte dialoog? 

David Bohm.jpeg

DAVID BOHM. ON DIALOGUE. NEW YORK, 1996

David Bohm beweert dat je denken altijd verbonden is aan het denken van anderen. Het gesprek is, volgens hem de plek waar je met elkaar de patronen van dit collectief denken kan onderzoeken en onderhouden. Als kwantum fysicus was hij geïnteresseerd in de chaos en onderliggende orde van kleine bewegende deeltjes. Op latere leeftijd raakte hij geïnteresseerd in de chaos en onderliggende orde in het denken en spreken en roept hij op tot het voeren van gesprekken waarin de chaos, de frustratie en de irritatie gezien mogen worden.

‘People tend to think of common consciousness as ‘shared bliss’. That may come; but if it does, i’m saying that the road to it goes through this. We have to share the consciousness that we actually have. We can’t just impose another one. But if people can share their frustration and share their different contradictory assumptions and share their mutual anger and stick with it – if everyone is angry together – then you have a common consciousness.’

Uit On Dialogue, David Bohm

Het is immers geweldig om te ervaren wat er gebeurt wanneer we als mensen gewoon erkenning kunnen geven aan wat er is en ons daartoe open en ontvankelijk leren verhouden. In het loslaten van het oordeel en het samen in- en uitzoomen op dat wat onze aandacht vraagt, komen situaties tot hun opheldering en wordt creativiteit geboren. 

 

Leven vanuit je ziel

jay shetty.jpeg

Prachtige video over de kracht van leven vanuit je eigen ziel in plaats van je te laten leven! Een must voor meerwaardezoekende geesten en koppels. Ik kan het echt niet beter zeggen. NEEM EVEN DE TIJD EN LAAT HET OP JE INWERKEN: 

#LEARNING TO BE

Wanneer dit je aanspreekt en een vonk overspringt, when it sparkles you :-), nodig ik jou graag uit om samen met een kleine groep je zoektocht aan te gaan.

OPGEPAST!!!
Alleen voor wie echt met en vanuit hart en ziel wil leven en werken:
Van vinken naar Vonken

FREDERIQUE LALOUX; REINVENTING ORGANIZATIONS

laloux.jpeg
Aanrader voor leidinggevenden die hun weg zoeken in het nieuwe werken en voor wie meer zelfsturing of samensturing  als een mogelijk antwoord op de uitdagingen van de onderneming lijkt.

Het boek van Laloux tracht bij te dragen aan een diepere voldoening voor zowel de werknemers als de managers en klanten. Vragen die hij zich stelt zijn: Hoe breng je opnieuw je eigen authenticiteit in je werk, hoe eenvoudig kan een organisatie zijn, wat kan je bereiken door met een gezamenlijk  en breed gedragen doel te werken?

Voor mensen die niet graag veel tekst verwerken is er ook een versie in beeldverhaal!

Dat deze vragen hyper actueel zijn bewijst een door mijn ervaring in bedrijven onderschreven opiniestuk in De Standaard van maandag 12/9/2016: Wanneer de boom niet meer meebuigt, door professor Jan Rosier